Faktaboks

Franz Theodor Csokor
Uttale
tʃˈåkår
Født
6. september 1885, Wien
Død
5. januar 1969, Wien
Gravstedet til Franz Theodor Csokor på Zentralfriedhof Wien (æresgrav i gruppe 32 C, nummer 55)
Gravstedet til Franz Theodor Csokor på Zentralfriedhof Wien (æresgrav i gruppe 32 C, nummer 55)

Franz Theodor Csokor var østerriksk forfatter, dramaturg og regissør. Han regnes som ekspresjonismens fremste dramatiker i Østerrike.

Csokor protesterte mot nasjonalsosialismens sensur, noe som førte til at hans tekster ble forbudt i Tyskland fra 1933. Etter «Anschluss» av Østerrike i mars 1938 gikk Csokor i eksil. Han returnerte til Østerrike i 1946.

Som dramatiker var Csokor påvirket av August Strindberg og har skrev dramaer i form av drømmespill, der scenene er løst bundet sammen. Tidens hendelser løftes opp på et symbolsk plan, skikkelsene er mer typer enn individer. Csokor skrev ut fra en kristen inspirasjon og gjorde seg til talsmann for en ny, verdensomspennende humanitet. Det mest kjente av hans teaterstykker er 3. November 1918 (1936), hvor han tematiserer undergangen av Habsburgmonarkiet. Andre viktige dramaer er Die Sünde wider den Geist (1918), Gottes General (1939) om Ignatius Loyola, Der verlorene Sohn (1945) med stoff fra partisankampene i Jugoslavia, trilogien Olymp und Golgatha (1954) og Das Zeichen an der Wand (1962). Csokor skrev også dikt, romaner og fortellinger.

I 1970 opprettet den østerrikske P.E.N.-klubben Franz Theodor Csokor-prisen til minne om forfatteren, som var klubbens president i perioden 1947-1969.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg