Franz Joseph Gall

Faktaboks

Franz Joseph Gall
Født
1758
Død
1828

Artikkelstart

Franz Josef Gall var en tysk lege, som særlig forbindes med den omstridte læren frenologi, men ble i samtiden også regnet som en fremstående hjernedissektor.

Gall studerte medisin i Wien, og det var her han utviklet sin lære om sammenhengen mellom skallens form og individets psykologiske egenskaper. Denne læren kalte han kranioskopi, men den ble senere omdøpt til frenologi. Etter studiene hadde han sitt arbeid på et sinnssykeasyl, og han hadde også en suksessfull privatpraksis og etterhvert en praksis som privat foreleser. Disse forelesningene ble kontroversielle, og hoffet i Wien kom til å betrakte Gall som en fiende av religion. I 1809 valgte Gall derfor å forlate Wien for å slå seg ned i Paris. Her ble han en del av det medisinske miljøet og av sosietetslivet og oppnådde stor berømmelse.

I Wien traff Gall også legen Johann Spurzheim, som i årene 1800 til 1812 var hans nærmeste samarbeidspartner. Samarbeidet tok slutt på grunn av personlige uoverensstemmelser, men Spurzheim fortsatte etter det å være den fremste popularisatoren av frenologien internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg