Franz Anton Mesmer

Faktaboks

Franz Anton Mesmer
Født
1734
Død
1815

Franz Anton Mesmer var en tysk lege, opphavsmann til teorien om «dyrisk magnetisme» og til «mesmerismen», en behandlingsmetode for nervøse lidelser som regnes som en forløper til hypnotisme.

Mesmer la til grunn at det fantes et usynlig stoff i og mellom kropper (et «fluidum»), og at dette stoffet oppførte seg etter magnetismens lover. Ved sykdom var det noe som hindret den frie flyten av dette stoffet, og hensikten med den behandlingsformen som fikk navnet «mesmerisme» var å fremme denne «dyriske magnetismen». Dette ble gjort ved at behandleren fremkalte «kriser» eller anfall hos den syke gjennom berøringer.

Både teorien og behandlingen var svært omdiskutert i sin samtid. Mesmer praktiserte i Wien og Paris, men ble begge steder avvist av medisinske kretser. To kommisjoner ble nedsatt i Paris i 1784 på den franske kongens befaling for å undersøke om det fantes et slikt fluidum som det Mesmer hevdet eksisterte. I den siste kommisjonen satt blant andre kjemikeren Antoine Lavoisier og den amerikanske statsmannen Benjamin Franklin, som da var ambassadør i Paris. Kommisjonen erklærte at det nevnte fluidum ikke eksisterte. Mesmers metode fikk likevel en viss utbredelse både i Europa og i USA, og regnes gjerne som forløperen til studiet av hypnotiske fenomener.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg