František Kmoch, tsjekkisk komponist og dirigent, regnes som grunnleggeren av den tsjekkiske blåsemusikken.

Som sønn av en skredder og hobbyklarinettist, fikk Kmoch undervisning på fiolin. I slutten av tenårene var han igang med egne komposisjoner og da han var 20, hadde han begynt på lærerskolen i Prag. Året etter tok han musikklærerutdannelse i tillegg til komponering og å spille i forskjellige grupper. Særlig var han interessert i den da kontroversielle nasjonalistiske gymnastikk- og turn-bevegelsen Sokol, som ble startet i Prag i 1862. Den er senere spredd verden over. Kmoch startet et trompetkorps og utvidete senere besetningen til å funksjonere som et fullt orkester, danseorkester eller korps i forbindelse med denne organisasjonen.

Dessverre ble hans interesse for Sokol grunn til at han mistet lærerstillingen og fra da (1873) måtte han livnære seg av musikken med dirigering og komponering. Men han ble snart dirigent for det kommunale musikkorpset i Kolin, og var på flere turneer med korpset til blant annet Krakow i 1884, Budapest i 1886 og Wien i 1899. Hans ry og hans musikk spredde seg over hele Sentral-Europa, og Kmoch fikk stadig forespørsel om å bli dirigent for andre byers musikkorps. Men han hadde åpnet sin egen musikkskole, i Kolin og trivdes der sammen med kone og fem døtre. Han ble boende i Kolin fram til sin død i 1912.

Kmoch er mest kjent for sine marsjer, der han innførte forbudte nasjonale melodier og kjente folkesanger slik at folk kunne synge med. Sangbarheten er kanskje årsaken til at Kmochs marsjer fortsatt er svært populære. Ikke bare publikum sang i marsjens trio-del, men korpset sang også, enten det var parade eller konsert. De mest kjente marsjene er Koline Koline, Victor, Falkens flukt, Friske tanker, Ved Elbens bredd.

Han skrev mellom 350 og 500 kompsisjoner og er blitt kalt den "Tsjekkiske korpsmusikkens far". Hans produksjon består av all slags dansemusikk i tillegg til marsjene, det er galopper, polkaer, masurkaer, valser, kvadriljer og annen konsertmusikk.

Siden 1961 holdes det hvert år en stor tredagers korpsfestival til hans ære i Kolín, og byen har reist en statue i byens folkepark til hans ære.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.