Området som utgjør Fransk Guyana ble «oppdaget» av Kristoffer Columbus på hans tredje reise i 1498, men spanierne gikk først i land i 1500. På 1600-tallet var området vekselsvis under nederlandsk, britisk og fransk herredømme, inntil briter og nederlendere trakk seg ut henholdsvis 1667 og 1676.

I 1809 ble området besatt av britisk-portugisiske tropper, men ble i 1817 gitt tilbake til Frankrike. Koloniens utvikling ble sterkt hemmet av at den 1852–1939 ble brukt som deportasjonssted for franske straffanger. Mer enn 70 000 fanger ble i denne perioden deportert til området; særlig beryktet var straffeanstalten på Île du Diable (Djevleøya).

Kolonien ble fransk oversjøisk departement i 1946. Krav om selvstendighet ble fremsatt av enkelte grupperinger i 1960- og 1970-årene, og dannet – ved siden av økende arbeidsledighet – bakgrunnen for voldsepisoder i 1990-årene. Men ønsket om uavhengighet er svakt fordi landet er helt avhengig av økonomiske overføringer og import fra Frankrike.

Etableringen av en utskytingsbase for romfartsorganisasjonen European Space AgencyKourou, en annen tidligere straffeanstalt, er det tiltaket som har bidratt mest til den økonomiske veksten i senere år. Romfartsbasen svarer for en fjerdedel av bruttonasjonalproduktet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.