Fransk Guyanas geografi

Et inselberg i naturreservatet Les Nouragues, Fransk Guyana.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Landskapet i Fransk Guyana kan deles i tre geografiske regioner: Kystlandskapet i nord, det indre platålandskapet og Tumuk Humak-fjellene, som helt i sør, ved den brasilianske grensen, hever seg til 500–800 meter over havet. Bortsett fra kyststripen, består landet i stor grad av vanskelig tilgjengelig regnskog som gjennomskjæres av flere elver, blant annet Maroni, Mana, Approuague og Oyapock.

Klima

Fransk Guyana ligger i det tropiske regnskogsbeltet. Middeltemperaturen ligger året rundt på cirka 27 °C og fuktigheten er svært høy. Nedbørmengden er gjennomsnittlig rundt 3000 millimeter i året.

Planteliv

4/5 av landet er dekket av tropisk regnskog. Langs kysten vokser mangrove.

Dyreliv

Fransk Guyana har et rikt dyreliv av samme type som i Surinam og det nordlige Brasil. Søramerikatapir, spydhjorter og jaguar er de største av landets vel 190 pattedyrarter. Rovdyrene omfatter også kattene ozelot og jaguarundi, samt krabbebjørn, nesebjørn og flere mårdyr.

Maurslukere, beltedyr, dovendyr, pungrotter og en rekke gnagere og flaggermus er også vanlige. Apene er representert ved kloaper, som gullhåndtamarin, og kapusineraper som ekornape, grå ullape, svartklamreape og hvithodesaki.

Mer enn 700 fuglearter er observert. Tinamuer, duer, papegøyer, kolibrier, trogoner, tukaner og tyranner er karakteristiske – og artsrike – familier. Av de mange rovfuglartene kan nevnes konge-, kalkun- og svartkondor, snegleglente, hvitvåk, veivåk og gribbkarakara. Dessuten finnes 160 krypdyrarter og 110 amfibiearter.

Mer enn 450 fiskearter er registrert i fersk- og brakkvann. Basse-Mana i nordvest er en av verdens viktigste yngleplasser for havlærskilpadde og av stor betydning for grønn havskilpadde og bastardskilpadde. Her finnes også sjøkuen amerikamanat og store mengder ender og andre våtmarksfugler som hegrer, storker og ibiser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg