Fransk Guyanas geografi

Landskapet kan deles i to geografiske hovedregioner, kystlandskapet i nord, og det indre platålandskapet, som helt i sør, ved den brasilianske grensen, hever seg til ca. 500–800 moh. i Sierra Tumucumaque. Bortsett fra kyststripen består landet i stor grad av vanskelig tilgjengelig regnskog, som gjennomskjæres av flere elver, bl.a. Maroni, Mana, Approuague og Oyapock.

Klima

Guyane Française ligger i det tropiske regnskogsbeltet. Middeltemperaturen ligger året rundt på ca. 27 °C og fuktigheten er svært høy. Nedbørmengden er gjennomsnittlig ca. 3000 mm i året.

Planteliv

4/5 av landet er dekket av tropisk regnskog. Langs kysten vokser mangrove.

Dyreliv

Rikt dyreliv av samme type som i Surinam og det nordlige Brasil. Søramerikatapir, spydhjorter og jaguar er de største av landets vel 190 pattedyrarter. Rovdyrene omfatter også kattene ozelot og jaguarundi, samt krabbebjørn, nesebjørn og flere mårdyr. Maurslukere, beltedyr, dovendyr, pungrotter og en rekke gnagere og flaggermus er også vanlige. Apene er representert ved kloaper, f.eks. gullhåndtamarin, og kapusineraper f.eks. ekornape, grå ullape, svartklamreape og hvithodesaki. Mer enn 700 fuglearter er observert. Tinamuer, duer, papegøyer, kolibrier, trogoner, tukaner og tyranner er karakteristiske – og artsrike – familier. Av de mange rovfuglartene kan nevnes konge-, kalkun- og svartkondor, snegleglente, hvitvåk, veivåk og gribbkarakara. 160 krypdyr- og 110 amfibiearter. Mer enn 450 fiskearter er registrert i fersk- og brakkvann. Basse-Mana i nordvest er en av verdens viktigste yngleplasser for havlærskilpadde og av stor betydning for suppe- og bastardskilpadde. Her finnes også sjøkuen amerikamanat og store mengder ender og andre våtmarksfugler som hegrer, storker og ibiser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg