Frans Hals den eldre

Faktaboks

Frans Hals den eldre
født:
1580, Antwerpen, Belgia
død:
26. august 1666, Haarlem, nederland
omtrentlig fødselsår
Sigøynerpiken, Frans Hals.(Datert ca 1625-1630) Utstilt på Louvre, Paris. 
Selvportrett. Frans Hals. Datert ca 1650-tallet. Utstilt på Metropolitan Museum of Art, New York.

Frans Hals ble kjent for sin portrettkunst, hvor han fremstilte sine modeller på en varm, menneskelig og ofte humoristisk måte. Den smilende kavaler, 1625–1630, er et av hans mest kjente portretter. Rijksmuseum, Amsterdam. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Den smilende kavaler
Av .

Frans Hals. Utsnitt fra Banketten for offiserene i St. Georgs skytterlag, 1627. Olje på lerret, 179 x 227,5 cm. Frans Hals Museum, Haarlem.

.
Lisens: fri

Frans Hals den eldre var fra Flandern, en av Haarlems fremste malere. Han ble tidlig opptatt av portrettet, og skildret Haarlems lærde, geistlige, statsmenn og offiserer, foruten folk fra lavere sosiale lag.

I sine portretter skildret han menneskene som individer, ikke som representanter for en stand. Han forsøkte å fange øyeblikket i modellens holdning og mimikk. Han brøt med konvensjonell fremstillingsmåte, beskjeftiget seg ikke med mytologiske og andre høytidelige emner, men fant sin typiske form i hva man kan kalle genreportrettet.

Han tok gjerne sine modeller fra folkets brede lag: vertshusenes drikkebrødre, unger, gamle kjerringer, musikanter og så videre og fanget øyeblikkets stemning og gjengav den i et fritt og bredt strøk med modellen i halvfigur, oppfattet nær innpå, som i Malle Babbe (Hille Bobbe, ca. 1628) og Den smilende kavaler som er blant hans mest kjente.

Hans teknikk ble stadig mer impresjonistisk. Helhetstonen ble etter hvert mørkere, med bruk av svart og hvitt og med reduksjon av fargen. I tillegg til enkeltportrettene malte han 8 gruppeportretter. I de siste årene av sitt liv levde han fattig og ulykkelig. Hans dystre livsinnstilling kommer til syne i makabre bilder av gamlehjemmets forstandere og forstanderinner.

I Frans Hals-museet, Haarlem, finnes den største samling av hans arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grimm, Claus: Frans Hals : the complete work, 1990, isbn 0-8109-3404-3, Finn boken
  • Slive, Seymour, red.: Frans Hals, 1989, isbn 3-7913-1032-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg