Frans Eemil Sillanpää

Faktaboks

Frans Eemil Sillanpää
Uttale
sˈillanpää
Født
16. september 1888, Tavastkyro
Død
3. juni 1964, Helsingfors

Artikkelstart

Frans Eemil Sillanpää var en finsk forfatter som mottok Nobelprisen i litteratur i 1939.

Bakgrunn

Han var av bondeslekt, hadde gode evner og begynte på universitetet i Helsingfors i 1908. Han avbrøt studiene i 1913 uten eksamen, men med bred dannelse og et nettverk av datidens kunstnere.

Fra borgerkrigen

Han debuterte 1916 med romanen Elämä ja aurinko (svensk oversettelse Livet och solen, 1926) om sommer og kjærlighet. Han fikk et gjennombrudd både som forfatter og nasjonal forsoningsstemme med sin tredje bok, romanen Hurskas kurjuus (1919, svensk oversettelse Det fromma eländet 1920) med motiv fra borgerkrigen. Romanen skildrer den enkle bonden Juha Toivolas liv fra trang oppvekst til krigsdeltagelse på de rødes side, dødsdom og massegrav. Allerede omkring 1920 ble han første gang nevnt som mulig nobelpriskandidat.

På 1920-tallet utga han flere novellesamlinger. Sillanpää skrev knappe og formsikre noveller. Sitt stoff hentet han som regel fra vestfinsk bondemiljø. Over hans instinktbestemte mennesker hviler ofte noe halvt ubevisst drømmende, men fremstillingen er på samme tid preget av en kraftig realisme og dyptgående psykologisk analyse og mottagelighet for naturstemninger.

Silja

Romanen Silja (Nuorena nukkunut 1931, norsk oversettelse i 1932) er en følsom og inntrengende skildring av en ung pikes liv. I romanen En manns vei (Miehen tie 1932, norsk oversettelse i 1936) skildres jordnær livslykke i spennet mellom romantikk og determinisme. Den mosaikklignende kollektivromanen Mennesker i sommernatten (Ihmiset suviyössä 1934, norsk oversettelse i 1937) skildrer fødsel, drap og ung kjærlighet i ei finsk bygd, alt i løpet av ei natt, mens sommernatta selv har hovedrollen.

Sillanpää skrev en selvbiografi Poika eli elämäänsä (1953, svensk oversettelse Från unga år i 1954).

Ettermæle

To av hans bøker er blant finsk litteraturs bestselgere. Både Silja og Hurskas kurjuus har solgt mer enn 100.000 eksemplarer.

Hans bøker er filmet 10 ganger, og hans liv ble skildret i Seppo Pohjolas opera Sillanpää, som hadde premiere i 2017.

Eldre finner husker ham også for radioforedragene han holdt i perioden 1945–1963 om juleminner fra barndommen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gavin Orton. «F.E. Sillanpää's Människor i sommarnatten : a musical suite». Edda, nr 2, 1992

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg