Vercingetorix kaster ned våpnene for Julius Caesar
Den galliske høvdingen Vercingetorix overgir seg til Julius Caesar i 52. fvt.
Triumfbuen i Orange
Triumfbuen i Orange (arc de triomphe d'Orange) er fra romertiden.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Frankrikes historie i antikken handler om romernes ekspansjon og romertiden i området som i dag er Frankrike.

Det nåværende Frankrike tilsvarer mesteparten av det antikke Gallia Transalpina, som var delt i det belgiske mot nord, det keltiske i midten (omkring Seine og Loire) og Aquitania mot sør (mellom Garonne og Pyreneene). Landet var allerede i oldtiden fruktbart og veldyrket, elver og gode veier fremmet handelen. Hovednæringsveier var åkerbruk og kvegavl, mot sør dyrket man oliventrær og vin. Fra fjellene fikk man gull, sølv, jern og bly.

Gallia ble bebodd av en mengde mindre stammer. Flere steder synes eldre befolkningslag å ha bestått ved siden av gallerne. Belgerne var det gamle hovedfolket mellom Seine, Marne, Rhinen og havet; de talte et keltisk språk, men var kanskje oppblandet med germanere. Etter hard motstand, blant annet mot Caesar (57–51 fvt.), ble de romanisert (gjort romerske). Aquitanerne i sør var ikke keltere. Jorden var eid av adelen og prestene (druidene) og ble drevet av livegne. Adelen levde av jakt og krig, og av den ble valgt høvdinger som oftest hadde liten makt. Druidene hadde stor innflytelse.

Omkring 600 fvt. kom Gallia i berøring med grekerne som anla kolonien Massalia (Marseille), hvorfra gresk kultur bredte seg i omegnen. På 100-tallet fvt. erobret romerne Sør-Gallia for å sikre seg veien til Spania. I 118 fvt. ble det erobrede landet en provins, Gallia Narbonensis, det nåværende Provence. I årene 58–50 fvt. la Caesar det øvrige Gallia inn under Romerriket og skapte derved en uvurderlig formur for Italia mot de fremtrengende germanerne. I 16–13 fvt. organiserte Augustus det erobrede området, og det kom bare få og lett undertrykte oppstander i keisertiden. Gallerne ble hurtig romanisert, og i Gallia opplevde den romerske kultur en etterblomstring i keisertiden. Gallia var selvstendig en periode (258–274 evt.) i soldatkeisertiden, og ble gjenerobret av keiser Aurelian.

Det finnes mange minnesmerker fra romertiden i Frankrike, særlig i Provence.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg