Frankrikes flagg
Frankrikes nasjonalflagg og handelsflagg, innført 15. februar 1794, avløst av kongedømmets hvite flagg fra 6. april 1814 til 2. august 1830. Gjeninnført 9. august 1830 og fremdeles i bruk. Proporsjoner 2:3.
Frankrikes flagg 1790-1794
Frankrikes første trikolor fra 24. oktober 1790 hadde farger i rødt, hvitt og blått, regnet fra stangen. 15. februar 1794 endret til blått, hvitt og rødt.
Frankrikes orlogsflagg
Frankrikes orlogsflagg har siden 17. mai 1853 hatt felter av ulik bredde, 30-33-37, fordi feltene lengst fra stangen virker mindre enn de nærmeste.

Frankrikes flagg, vanligvis kalt trikoloren (fransk Le drapeau tricolore, det trefargede flagg), har tre like brede, vertikale felter i blått, hvitt og rødt (regnet fra stangen). Opprinnelig var blåfargen mørkere, men i 1974 besluttet president Giscard d'Estaing at fargen skulle være lysere. Begge blåfarger brukes stadig.

Frankrike har ikke et heraldisk våpen. I stedet benyttes gjerne et nasjonalemblem med symboler fra den franske revolusjon, eller en logo basert på trikoloren.

Flagget

Fargene er hentet fra byen Paris' flaggfarger (blått og rødt) og ble først brukt på kokarder under Den franske revolusjon; som flaggfarger ble de tatt i bruk av nasjonalgarden allerede i 1789. General Joseph Motier La Fayette skal ha vært opphavsmann til ideen om å kombinere revolusjonens farger med hvitt, som var det franske kongedømmets flaggfarge. Trefargede flagg med både horisontale og vertikale striper ble brukt i revolusjonsårene. Den grunnlovgivende forsamlingen i det konstitusjonelle monarkiet vedtok 24. oktober 1790 den vertikale versjonen, men med fargene i omvendt rekkefølge, rødt, hvitt og blått.

Republikkens flagg med nåværende form ble vedtatt av Nasjonalforsamlingen 15. februar 1794. Ifølge en ubekreftet legende ble det tegnet av maleren Jacques-Louis David. Trikoloren ble forbilde for mange andre lands flagg, i Europa Italias, Belgias, Romanias og Irlands flagg. Dessuten for flere latin-amerikanske flagg.

Orlogsflagget med varierende bredde på fargefeltene skal ifølge noen kilder ha vært innført allerede i 1794, men andre og sikrere kilder mener at det skjedde i 1853.

Nasjonalemblem

Frankrikes uoffisielle riksvåpen
Logo fra 1999
Logo fra 1999
Av .

Frankrike har ikke hatt et offisielt riksvåpen siden 1870.

I stedet benyttes gjerne et nasjonalemblem med symboler fra revolusjonen: et sigdformet skjold med monogrammet RF (for République Française) omrammet av en bord som ender i to løvehoder, alt i gull; bak skjoldet en gull fasces (risknippe) med gulløks, flankert av en eikegren og en olivengren, begge i gull. Emblemet fikk sin nåværende utforming i 1953.

Riksvåpen for Frankrike som kongerike og keiserrike

Siden middelalderen var kongens og rikets våpen et blått skjold med gylne liljer, «les fleurs-de-lis». Fra 1211 til 1376 var våpenet blått, bestrødd med gylne liljer. Fra 1376 til 1792 var antallet liljer redusert til tre, bestemt av kong Karl 5. «den vise». Dette våpenet ble gjeninnført i 1814, etter årene med republikk fra 1792 til 1804. Republikkens førstekonsul Napoléon Bonaparte ble «franskmennenes keiser» i 1804 og innførte nasjonalsymboler etter forbilder fra Romerriket. Riksvåpenet var i blått en gyllen ørn som holder lynstråler i klørne.

I 1814 ble Frankrike igjen et kongerike, og kongene av huset Bourbon gjeninnførte våpenet med tre liljer, nå i et ovalt blått skjold. «Borgerkongen» Ludvig Filip innførte i 1831 et våpen med Grunnloven av 1830 i gulltavle på blått skjold. Etter februarrevolusjonen i 1848 fikk Frankrikes sin andre republikk med Louis Napoléon Bonaparte som president. Han ble keiser i 1852 og antok sin onkels keiserlige riksvåpen, til nederlaget i 1870 i krigen mot Tyskland førte til at den tredje republikk ble proklamert, uten noe formelt riksvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg