Frank-Walter Steinmeier

Faktaboks

Frank-Walter Steinmeier
Født
5. januar 1956, Detmold

Portrett av Frank-Walter Steinmeier

Av /Copyright für das offizielle Porträt von Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier und das Autogrammbild: "Bundesregierung/Steffen Kugler".

Artikkelstart

Frank-Walter Steinmeier er en tysk politiker fra det sosialdemokratiske parti (SPD). Han har vært Tysklands tolvte forbundspresident siden 19. mars 2017. Tidligere var han utenriksminister i to regjeringer under forbundskansler Angela Merkels (CDU), fra 2005 til 2009, samt fra 2013 til 2017.

Familie og bakgrunn

Han vokste opp i delstaten Nordrhein-Westfalen og er utdannet jurist fra Universitetet i Giessen. Fra 1986 til 1991 tok han sin doktorgrad ved det juridiske fakultetet ved samme universitet.

Politisk karriere

Steinmeier meldte seg inn i det sosialdemokratiske partiet alt i skoledagene. I 1993 ble han kontorsjef for Gerhard Schröder som da var ministerpresident i Niedersachsen.

I årene 1999-2005 var han stabssjef ved forbundskansler Schröders kontor. Han ble utenriksminister og visekansler i Angela Merkels første regjering fra 2005 til 2009.

Ved valget i 2009 var han SPDs kanslerkandidat. Dette året gjorde partiet sitt dårligste valg siden 1945 og gikk tilbake fra 34,2 til 23 prosent.

Politiske standpunkt

Steinmeier går for å være arkitekten bak Gerhard Schröders reformpakke Agenda 2010. Reformpakken ble lansert i 2003 og hadde som mål å skape økonomisk vekst og flere arbeidsplasser.

Reformpakken innebar store skattekutt, kutt i pensjoner og velferdsordninger og kutt i sosialstøtte og støtte til arbeidsløse. Agenda 2010 gjorde at SPD kom på kollisjonskurs med fagbevegelsen, som tradisjonelt har vært en sentral alliert for partiet.

Steinmeier forsvarer fortsatt reformene, og hevder at de er hovedårsaken til at det går så godt som det gjør i dagens Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg