Frank-Starlings lov

Artikkelstart

Frank-Starlings lov, sier at dersom blodmengden i hjertekamrene er økt i fyllingsfasen (diastolen), før hjertet trekker seg sammen (kontraherer), vil dette automatisk føre til at hjertet pumper ut en økt mengde blod i tømmingsfasen (systolen), uavhengig av ytre faktorer.

Inntil en viss grense, vil med andre ord hjertet pumpe videre like mye blod som det mottar fra venene. Dette er hjertets indre, iboende reguleringsmekanisme av slagvolumet. Bakgrunnen for mekanismen er at hjertemuskelcellene har en optimal lengde når det gjelder å utvikle kontraksjonskraft. Optimal lengde er når det er flest mulige tverrforbindelser mellom proteinfilamentene aktin og myosin, som er de som er ansvarlige for sammentrekning av muskelcellene. Lengden til hjertemuskelcellene er bestemt av fyllingsgraden til hjertet i slutten av diastolen. Når vi er i ro er ikke tilbakestrømmen av blod fra venene til hjertet stor nok til å strekke hjertemuskelcellene til optimal lengde, derfor er heller ikke kontraksjonskraften maksimal i denne situasjonen.

Hvis derimot mengden blod som strømmer tilbake til hjertet fra venesiden øker, som for eksempel skjer ved fysisk aktivitet, vil dette fylle hjertet med mer blod i fyllingsfasen. Hjertemuskelcellene vil da strekkes mer og lengden til cellene vil øke og komme nærmere optimal lende. Dette resulterer i en kraftigere sammentrekning av hjertet i den påfølgende tømmingsfasen, og derav et økt slagvolum. Dersom muskelcellene strekkes utover den optimale lengden, vil dette føre til at slagvolumet avtar.

Mekanismen sørger også for at de to hjertekamrene pumper ut like mye blod over tid. Hvis en av de to hjertekamrene en kort stund mottar mer blod enn den andre, vil den ujevne fordelingen av blodstrøm mellom høyre og venstre hjertehalvdel raskt bli utjevnet ved hjelp av mekanismen. Dette er viktig for å hindre opphopning av blod i lungene.

Den indre reguleringen av slagvolumet er dessuten viktig for pasienter med transplantert hjerte, da et slikt hjerte mangler nerveforsyning fra det autonome nervesystemet.

Sykdom

Ved venstresidig (systolisk) hjertesvikt har hjertet nedsatt pumpeevne, og Frank-Starlings lov vil være særlig viktig for å opprettholde et normalt slagvolum under hvile. Ved anstrengelse derimot er effekten av mekanismen kraftig redusert, ettersom muskelcellene i et sviktende hjerte er strukket mer enn normalt allerede i hvile. Hjertet har derfor begrensede muligheter til å øke slagvolumet selv om det får en økt fylling.

Historikk

Loven har fått sitt navn etter den tyske fysiologen Otto Frank (1865–1944) og den britiske fysiologen Ernest Henry Starling (1866–1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg