Faktaboks

Francesco Laurana
Uttale
laurˈana
Født
1430
Død
1502
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Kvinnelig byste
Francesco Laurana utførte en rekke byster. Denne, i marmor fra 1490, er utstilt i Kunsthistorisk museum i Wien.
Av .

Francesco Laurana var en italiensk billedhugger, medaljør og arkitekt, antatt å være Luciano Lauranas bror. Han var en av banebryterne for høyrenessansen.

Laurana arbeidet først under Giorgio da Sebenico i Sebenico (Šibenik) og Agostino di Duccio i Rimini, utførte deretter viktige deler av skulpturutsmykningen på Alfonso 1s triumfport til Castel Nuovo i Napoli (1453–1458).

Hans fremstilling ble kjennetegnet av en geometrisk streng, harmonisk plastikk, preget av den nyvakte sans for antikkens verker, og han ble dermed en av banebryterne for høyrenessansen. Etter et opphold i Avignon, dro han i 1467 til Sicilia og arbeidet der og i Sør-Italia i mange år. Der utførte han blant annet Mastrantoniokapellets fasaderelieffer i Palermo, den berømte madonnafigur i Noto med drag av fransk gotikk og en rekke byster.

I 1477 vendte han tilbake til Sør-Frankrike, der han foruten å virke som medaljør blant annet utførte en Marta-statue i Marseilles og et relieff av korsbæringen i Avignon, i en merkelig forening av gotikk og renessanse.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Francesco Laurana

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg