Francesco Griffo

Faktaboks

Francesco Griffo
Francesco da Bologna Griffo
Uttale
grˈiffo
Død
1518

Artikkelstart

Francesco Griffo var en italiensk skrifttegner og stempelskjærer som utformet og skar Aldus Manutius' mest kjente skrifter.

Griffo regnes som den første av de store stempelskjærerne. En etterligning av hans skrift til Manutius' berømte utgave av kardinal Bembos bok Hypnerotomachia Poliphili fra 1499 lever fortsatt under navnet bembo.

Griffo laget den første kursive trykkskrift, og hans skrifter danner forbilde for mange senere skriftkunstnere, blant annet Claude Garamond.

Av /Bayerische Staatsbibliothek.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Jørgen G. Bosoni

Illustrasjonen er ikkje korrekt. Biletet viser kardinalen og humanisten Pietro Bembo, ikkje Francesco Griffo. Mannen er kledd i kardinaldrakt, men Francesco Griffo var korkje kardinal eller prest.
Eg veit ikkje om det finst bilete av Francesco Griffo. Eg hev i alle fall ikkje funne noko bilete av han på denne omfattande nettstaden: http://www.griffoggl.com/

skrev Øyvin Rannem

Uff, den var ikke bra. Det kan bare forklares med en glipp, uten at jeg kan si hvordan det har skjedd. Poenget må være at Bembo er forfatter av boken på illustrasjonen. Men jeg kan ikke huske at jeg har lagt inn bildet av kardinalen. Uansett blir det feil med et så stort bilde av en annen person enn den artikkelen omtaler. Jeg stryker. Om Griffo vet vi svært lite, og det fins nok ikke bilder av ham. Men jeg skal prøve å skrive til litt mer tekst etter hvert. Jeg har litt mer materiale.

svarte Jørgen G. Bosoni

Når det gjeld Griffo, so kan det godt vera at det ikkje eksisterer bilete av han. Her (http://www.griffoggl.com/chi-era-francesco-griffo/) stend det at etternamnet hans (Griffo) vart oppdaga fyrst i 1883; tidlegare var han kjend som Francesco da Bologna. Kunne dét vera grunnen? I alle fall, når ein so omfattande og monografisk nettstad som www.griffoggl.com ikkje inneheld eit einaste bilete av han, kan det tyda på at sikre bilete av Francesco Griffo ikkje finst (?), diverre.
Artiklane dine er utruleg interessante! Eg skal prøva å lesa fleire av dei. Helsing JørgenGB

svarte Øyvin Rannem

Takk for anerkjennelsen – slikt er alltid hyggelig å høre.
Ja, han var glemt i noen hundre år. Han skal ha drept sin svigersønn og ble stilt for retten. Etter det hører vi ikke mer om ham.
Jeg må revidere artikkelen om Griffo. Det står f.eks. at skriften Bembo er hentet fra Hypnerotomachia Poliphili. Det er feil, den er hentet fra De Aetna. (Les artikkelen om HP hvis du ikke har gjort det.) Jeg har en del stoff om Griffo og hans profesjonelle liv; jeg har skrevet en del om ham og hans forhold til Aldus Manutius i en ny bok som forhåpentligvis kommer om en stund.

svarte Jørgen G. Bosoni

Ja, skrifttypen Bembo er henta frå De Aetna ( jf. https://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-griffo_%28Dizionario-Biografico%29/ , http://www.griffoggl.com/chi-era-francesco-griffo/ ), frå 1496 (1495 med venetiansk datering). Når kjem den nye boka di?

skrev Øyvin Rannem

Meningen var å få den ut til høsten, men prosessen i forlaget ser ut til å ta tid, så nå er jeg begynt å tvile.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg