François de Salignac Fénelon

Faktaboks

François de Salignac Fénelon
de la Mothe
Uttale
fenlˈɔ
Født
6. august 1651, Château de Fénelon, Périgord
Død
7. januar 1715, Cambrai

Artikkelstart

François de Salignac Fénelon var en fransk forfatter og geistlig av adelig ætt, presteviet i 1675.

I 1687 utgav han en bok om unge pikers oppdragelse, Traité de l'éducation des filles, som inneholdt mange epokegjørende ideer for sin tid og førte til at han ble utnevnt til lærer for Ludvig 14s sønnesønn, hertugen av Bourgogne, den vordende tronfølgeren. For undervisningen skrev han en rekke betydelige arbeider med pedagogisk tendens, som Fables og den berømte romanen Les Aventures de Télémaque.

Les Aventures de Télémaque handler om Odyssevs' sønn Telemakhos, som flakker omkring på leting etter sin far, og kan i visse henseender sees som en forløper for 1700-tallets romanform. Men den inneholder også avsnitt som kan tolkes som angrep på Ludvig 14 og som forsvar for politisk liberalisme, og den vakte kongens mishag da den ble utgitt i 1699. Også Lettre à Louis XIV, trolig skrevet rundt 1695, men ikke offentliggjort mens kongen og forfatteren levde, inneholder en kritikk av eneveldet.

I 1695 ble Fénelon utnevnt til erkebiskop av Cambrai. På denne tiden var han meget opptatt av kvietismen, en mystisk teologisk retning som sterkt betonte menneskets selvutslettende, men tillitsfulle passivitet i forholdet til Gud. Han forsvarte retningen blant annet mot Jacques Bossuets angrep, men da hans forsvarsskrift ble fordømt av paven i 1699, underkastet han seg. Sine siste år tilbrakte han i Cambrai.

I 1716 utkom Lettre à l'Académie, som bekrefter inntrykket av at Fénelon var fremmed for mange av klassisismens idealer og peker frem mot både opplysningstiden og romantikken. Hans skrifter utmerker seg ved sin elegante fremstillingsform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg