Faktaboks

François de La Rocque
greve
Uttale
larˈåk
Født
6. september 1885, Lorient
Død
28. april 1946, Paris
François de La Rocque
François de La Rocque
Av /𝒲.

François de La Rocque var en fransk offiser og politiker. Han var fiendtlig innstilt overfor det parlamentariske styresett og organiserte i 1928 den høyreradikale bevegelsen Croix de feu (Ildkorset).

Da organisasjonen i 1936 ble oppløst av regjeringen til Léon Blum, grunnla La Rocque et nytt parti, Det Franske sosialpartiet, som snart hadde over én million medlemmer. I 1937 ble La Rocque direktør for avisen Le Petit Journal som ble partiets avis.

Tidlig i den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig støttet han marskalk Philippe Pétain og Vichy-regimet, men i 1941 begynte han å samarbeide med den høyrevridde motstandsbevegelsen. La Rocque ble arrestert av Gestapoen i mars 1943 og fengslet i Tyskland. Etter slutten av krigen kom han tilbake til Frankrike hvor han ble fengslet for sin støtte til Pétain. Han døde der, 28. april 1946.

I 1961 ble Francois de La Rocque dekorert for sitt bidrag til motstandsbevegelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg