François de La Rochefoucauld

Faktaboks

François de La Rochefoucauld
Uttale
laråʃfukˈå
Født
1613
Død
1680
François de La Rochefoucauld nedla sine bitre livserfaringer i sitt berømte hovedverk Réflexions ou Sentences et maximes morales.

Artikkelstart

François de La Rochefoucauld, hertug og offiser, fransk forfatter; tok i sine yngre år del i Fronden, adelens opprør mot eneveldet. I 1659 ble han forsonet med hoffet. Han vanket i Madame de Sablés salong, som bar preg av jansenismens tenkning, og ble senere kjent med Madame de La Fayette, som ble hans nære venninne og forfatterkollega for resten av livet. Sine bitre livserfaringer nedla han i sitt berømte hovedverk Réflexions ou Sentences et maximes morales (Les Maximes, 1665, endelig utforming 1678), en samling velformede aforismer om menneskenaturen, med det grunnsyn at dyden er et hykleri og de virkelige drivkrefter ærgjerrighet og egeninteresse: «Våre dyder er som regel ikke annet enn forkledte laster», er bokens overordnede motto.

La Rochefoucaulds pessimistiske og illusjonsløse menneskebilde er beslektet med det man finner hos de jansenistiske teologene i samtiden. Hans oppfatninger bygger imidlertid bare på personlig iakttagelse og refleksjon, og har ingen teologisk eller filosofisk begrunnelse. Også hans Mémoires, skrevet ca. 1660 men utgitt på 1800-tallet, gir uttrykk for en kynisk og pessimistisk grunnholdning. Her skriver han særlig om hykleriet som preget Fronden.

Litteratur

  • Lafond, Jean: La Rochefoucauld : l'homme et son image, 1998, isbn 2-85203-926-5, Finn boken
  • Mora, Edith: La Rochefoucauld, 1965, Finn boken
  • Mourgues, O. de: Two French moralists : La Rochefoucauld and La Bruyère, 1978, isbn 0-521-21823-3, Finn boken
  • La Rochefoucauld, Maksimer, oversatt av Anne-Lisa Amadou, 2002

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg