François Ozon

Faktaboks

François Ozon
Uttale
åzˈɔ
Født
15. november 1967, Paris

Artikkelstart

François Ozon er en fransk filmregissør.

Han ble utdannet ved filmskolen École Nationale Supérieure des Métiers de l'Image et du Son (FEMIS) i Paris. Ozon har laget en rekke prisbelønte kortfilmer, blant annet Une robe d'eté (1996) og Regarde la mer (1997). Han spillefilmdebuterte med Sitcom (1998), om hvordan driftslivet skaper kaos i en borgerlig og velstående familie, og laget deretter Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (Vanndråper på brennede sten, 2000), om et homoseksuelt forhold mellom en eldre og en yngre mann som utvikler seg i gal retning.

Ozon fikk mer oppmerksomhet med Sous le sable (2000), hvor Charlotte Rampling var den eldre kvinnelige professoren som tynges ned av sorgen etter mannens forsvinning. 8 femmes (Åtte kvinner, 2002) var formet som et lett kriminaldrama for scenen. Blant skuespillerne var Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardant og Emmanuelle Béart.

I den hemmelighetsfulle Svimming Pool (2003), med Rampling og Ludivine Sagnier i hovedrollene, utforsket han menneskelige relasjoner mot et bakteppe av intriger og i et distansert filmspråk. Ozon har siden blant annet laget Le Temps qui reste (Ennå er det tid, 2005), om en arrogant motedesigner som blir kreftsyk, og Angel (2007), om en kvinnelig forfatter i England omkring første verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg