François Noël Babeuf

Faktaboks

François Noël Babeuf
Uttale
babˈøf
Født
23. november 1760
Død
27. mai 1797

François Babeuf

.
Lisens: fri

Artikkelstart

François Noël Babeuf, også kjent som Gracchus Babeuf, var en fransk revolusjonær i perioden rundt den franske revolusjon.

Under reaksjonsperioden etter henrettelsen av Maximilien Robespierre i 1794 agiterte Babeuf i sitt blad Le Tribun du Peuple og i forskjellige skrifter for sine radikale ideer. Han ville føre den franske revolusjonens likhetsprinsipper (frihet, likhet og brorskap) til deres ytterste konsekvens, styrte Direktoriet og opprette en kommunistisk republikk.

For dette formålet dannet han en hemmelig organisasjon, La conspiration des égaux («de likestiltes konspirasjon»). Men et planlagt kupp ble røpet for politiet, og Babeuf og flere av hans feller ble arrestert og henrettet.

Babeuf bygde på naturretten, særlig på Rousseau, Morelly og Mably. Hans ideer ble ført videre av hans medsammensvorne Filippo Buonarrotti (1761–1837), som gav en fremstilling av dem i Babeuf et la conspiration des égaux (1828). Verket spilte en stor rolle for den sosialistiske bevegelsen i Frankrike, og Babeuf ble idealisert som en av kommunismens foregangsmenn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg