François Boucher

Faktaboks

François Boucher
Uttale
buʃˈe
Født
1703
Død
1770

François Boucher er rokokkoens mest typiske representant, med elegante og overfladiske malerier. Oljemaleri fra 1740, 130 x 162 cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Av /KF-arkiv ※.
Av .

Artikkelstart

François Boucher var en fransk maler. Han ble først påvirket av Antoine Watteau, deretter av Giovanni Battista Tiepolo under et treårig opphold i Italia. I 1731 vendte han tilbake til Paris og ble medlem av og senere direktør for l'Académie, og etter Jacob Vanloos død kongens første maler.

Boucher er rokokkoens mest typiske representant i malerkunsten, i hans bilder rommes så vel dens gratie og eleganse som dens overfladiskhet. Som barn av sin tid vil derfor hans amoriner og nymfer, gudinner og hyrdinner bevare sin interesse som stil og tidsuttrykk. Boucher var mangesidig i emnevalget, fantasirik og meget produktiv.

Hans innflytelse ble stor også gjennom hans virksomhet som leder av Gobelinfabrikken i Paris i 1755–1765, samtidig som han leverte kartonger til Beauvais-fabrikken allerede fra 1734. Han virket også som interiørarkitekt, teaterdekoratør, ornamenttegner og bokillustratør, foruten at han laget en mengde tegninger og grafiske blad. Særlig skattet er hans rødkritt-tegninger. Gjennom hans elegante og harmonisk kolorerte verker får man et glimrende inntrykk av det galante århundres livsførsel.

De fleste og beste av hans arbeider er i Louvre; hovedverker av ham finnes også i Nationalmuseum i Stockholm. Hans mest berømte elev var Jean-Honoré Fragonard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg