François Bon, fransk forfatter. Han er utdannet ingeniør og har blant annet arbeidet som sveiser. Etter utgivelsen av debutboken Sortie d'usine (1982) har han beskjeftiget seg med litteratur på heltid, og han har mottatt flere litterære priser. Blant bøkene hans kan nevnes Le Crime de Buzon (1986), L'Enterrement (1991), Temps Machine (1992), Paysage Fer (2000), Mécanique (2001), Daewoo (2004) og Autobiographie des objets (2012).

Forfatterskapet omfatter mange korte romaner og fortellinger, samt skuespill og bøker for barn og ungdom. Det har en realistisk grunnkarakter, men preges også av stor spennvidde: Bon har blant annet skrevet bøker og essays om sentrale skikkelser innenfor rocken, som The Rolling Stones og Bob Dylan, men også om renessanseforfatteren François Rabelais og om moderne franske forfattere. Samtidig har han vist interesse for Det gamle testamente og for eldre hebraisk tradisjon.

Bon blir regnet blant de franske minimalistene, og både innhold og språk i bøkene hans er preget av stor enkelthet. Han er sosialt engasjert; blant annet har han ledet skriveverksteder for de hjemløse ("les sans-abri") i de franske storbyene og for andre utstøtte grupper. Han er også opptatt av å utnytte data og internett for å formidle ny litteratur, og har blant annet opprettet litteraturnettsteder som www.tierslivre.net i 1997 og remue.net i 2001. Han bruker imidlertid ikke litteraturen for å fremme bestemte politiske standpunkter eller drive ideologisk kamp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.