Framfylkingen

Artikkelstart

Framfylkingen er barne- og familieorganisasjonen til LO. Framfylkingen er en organisasjon for barn, men i sin virksomhet åpen for hele familien. Den omtaler seg selv som en «barnepolitisk organisasjon». Framfylkingen ble dannet i 1934 etter initiativ fra Arbeiderpartiet. Som en del av den organisatoriske løsrivelsen mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen, er Framfylkingen i dag bare knyttet til LO. Organisasjonen har omkring 30 lokallag.

Formålet bak opprettelsen var å skape en fritidsorganisasjon som fremmet samhold framfor konkurranse. I arbeidet legges det bl.a. vekt på å fremme fellesskap, toleranse og medbestemmelse. Framfylkingen ønsker å gjøre barna i stand til å delta aktivt i samfunnet og organisasjonslivet.

Siden 1980-tallet har Framfylkingen inkludert barna i organisasjonens eget demokrati. Årlig holder de barnas landsmøte, der de diskuterer og vedtar hva de mener i ulike samfunnsspørsmål barna selv tar opp. Barn er også representert i Framfylkingens styrende organer.

Framfylkingen er organisert som lokale framlag. Det varierer hva laga driver med, fra teater og sang, friluftsliv og håndverk, til politiske spørsmål som barns rettigheter, miljøvern og internasjonal solidaritet.

Kulturarbeid har vært viktig del av Framfylkingens identitet. Musikeren Dagfin Rimestad har skrevet en lang rekke egne framsanger, som «Vi rekker våre hender», «At jorden er en stjerne» og «Broderringen».

Leirer har vært en sentral aktivitet gjennom historien. På leirene samles lag enten i regioner, i hele landet eller internasjonalt.

Framfylkingen er en del av det nordiske samarbeidet ABN (Arbeiderbevegelsens Barneorganisasjoner i Norden) og den internasjonale organisasjonen IFM-sei (The International Falcon Movement – Socialist Educational International).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg