Frédéric Beigbeder

Faktaboks

Frédéric Beigbeder
Født
21. september 1965

Frédéric Beigbeder, fransk forfatter og litteraturkritiker. Han har også vært kulturanmelder i en rekke franske TV-programmer. Han mottok Interallié-prisen for Windows on the world i 2003 og Renaudot-prisen for Un roman français i 2009.

Beigbeder er utdannet innen markedsføring, og arbeidet i flere år i reklamebransjen. Dette gjenspeiles i hans litterære språk, der han både benytter seg av og ironiserer over reklamespråkets ofte billige ordspill og overtydelige metaforer og sammenlikninger. I 2000 ble han avskjediget fra reklameselskapet Young & Rubicam for alvorlig tjenestefeil, kort tid etter utgivelsen av suksessromanen 99 francs.

Han debuterte litterært i 1990 med romanen Mémoires d'un jeune homme dérangé (en forstyrret ung manns erindringer - som spiller på tittelen på første bind av Simone de Beauvoirs selvbiografi, Mémoires d'une jeune fille rangée - en veloppdragen ung pikes erindringer), og fikk sitt store gjennombrudd med 99 francs i 2000 (senere omdøpt til 14,99 €). Denne romanen er en kraftig kritikk av reklamebransjen som helhet, som fremstilles som et diktatorisk og totalitaristisk regime, og et direkte angrep på lite kamuflerte enkeltaktører i bransjen. Mer generelt kritiserer Beigbeder forbrukersamfunnet, som gjør alle aspekter ved menneskenes liv, også kjærligheten, til noe man kan kjøpe. En film basert på boken 99 francs kom ut i Frankrike i 2007, fem år etter at den først var blitt satt opp på teaterscenen.

I flere senere bøker tar Beigbeder utgangspunkt i virkelige hendelser eller personer. I Windows on the world fra 2003 forestiller han seg skjebnen til et knippe mennesker som oppholdt seg i restauranten i toppetasjen i det nordre tårnet av World Trade Center da terrorangrepet 11. september 2001 fant sted. I Oona & Salinger fra 2014 tar han for seg det kortvarige forholdet mellom Oona O'Neill og J.D. Salinger. Dette er en form for fiktiv biografi, der forfatteren forestiller seg hva de to hovedpersonene tenker og føler. Den viser også hans store interesse for amerikansk litteratur (Salinger, Capote, Fitzgerald, Bukowski).

Etter lenge å ha vært en populær forfatter, fikk Beigbeder i 2009 også kritisk anerkjennelse for den selvbiografiske romanen Un roman français.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg