Fouad Laroui

Faktaboks

Fouad Laroui
Født
12. august 1958, Oujda

Artikkelstart

Fouad Laroui er en marokkansk forfatter.

Han er utdannet ingeniør og økonom og har tatt doktorgraden ved universitetet i Cambridge. Han er bosatt i Nederland. Bortsatt fra en diktsamling på nederlandsk er forfatterskapet hans skrevet på fransk. Han er i første rekke kjent som humorist. Som satiriker er han mild og moderat, men han har et sikkert blikk for de absurde situasjonene som samtidens livsformer fører med seg. I flere av bøkene sine kritiserer han ytterliggående islamisme og ulike former for religiøs fanatisme.

Laroui har særlig skrevet noveller og kortere romaner. Han fikk sitt gjennombrudd med Les dents du topographe (1996, 'Topografens tenner'), en kritisk skildring av ufriheten i det marokkanske samfunnet. De quel amour blessé (1998, 'Om hva slags såret kjærlighet') skildrer det vanskelige kjærlighetsforholdet mellom en gutt fra Nord-Afrika og en jødisk jente. Méfiez-vous des parachutistes (1999, 'Stol ikke på fallskjermhopperne' er en munter satire over dagens Marokko.

Flere av novellesamlingene hans, som Tu n'a rien compris à Hassan II (2004, 'Du har ikke forstått noe av Hassan II'), har vunnet litterære priser. L'Étrange affaire du pantalon de Dassoukine (2012, 'Den merkelige historien om Dassoukines bukser') fikk Goncourt-prisen for årets beste novellesamling på fransk.

Blant Larouis essaysamlinger kan nevnes De l'islamisme. Une réfutation personnelle du totalitarisme (2006, 'Om islamismen. En personlig tilbakevisning av det totalitære tenkesett') og Le drame linguistique marocain (2010, 'Det lingvistiske drama i Marokko'). Han har også skrevet barnebøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg