Fototropin er et blåttlysabsorberende flavoprotein i planter som deltar i fototropisme, bladmosaikk, kloroplastbevegelse, åpning av spalteåpninger og heliotropisme. Fototropisme er mekanismen hvor planter bøyer seg mot eller vekk fra lyset avhengig av lysforholdene. Bladmosaikk er en form for fototropisme hvor blader fra spisslønn, eik og alm i undervegetasjonen og vegetasjonsskygge blir plassert i et tett mønster for å oppnå maksimal absorbsjon av lys, hvor også bladstørrelsen varierer (anisofylli).

Kloroplastbevegelse

Planter kan flytte kloroplastene i cellen avhengig av lysforholdene (kloroplast fototaksis). Ved lite og svakt lys blir kloroplastene plassert parallelt med bladoverflaten. Ved for mye lys blir kloroplastene flyttet langs sideveggene i bladcellene for å hindre fotoskade og fotoinhibering. Det blå lyset blir fanget opp av fototropin, og flyttingen av kloroplastene skjer via aktinfilamenter og motorproteiner i cytoskjelettet med ATP som energikilde.

Spalteåpning

Er det nok vann tilstede og gode vekstforhold, åpner spalteåpningene på bladene seg i lys for å slippe inn CO₂ til fotosyntesen. I spalteåpningsmekanismen er det blått lys som aktiverer et enzym som bruker ATP til å pumpe protoner (H+) ut av cellen, en blåttlysaktivert elektrogen H+-ATPase.

Heliotropisme, hvor blomster eller blader følger solens tilsynelatende bevegelse over himmelen gjennom dagen, blir registrert av fototropin.

Fototropin inneholder et lys-oksygen-volt (LOV)-domene som binder FMN som virker som en kromofor og inngår i en fotosyklus som sender ut svak fluorescens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg