Fototropin

Fototropin er et blåttlysabsorberende flavoprotein i planter som deltar i fototropisme, bladmosaikk, kloroplastbevegelse, åpning av spalteåpninger og heliotropisme. Fototropisme er mekanismen hvor planter bøyer seg mot eller vekk fra lyset avhengig av lysforholdene. Bladmosaikk er en form for fototropisme hvor blader fra spisslønn, eik og alm i undervegetasjonen og vegetasjonsskygge blir plassert i et tett mønster for å oppnå maksimal absorbsjon av lys, hvor også bladstørrelsen varierer (anisofylli).

KLOROPLASTBEVEGELSE

Planter kan flytte kloroplastene i cellen avhengig av lysforholdene (kloroplast fototaksis) . Ved lite og svakt lys blir kloroplastene plassert parallelt med bladoverflaten. Ved for mye lys blir kloroplastene flyttet langs sideveggene i bladcellene for å hindre fotoskade og fotoinhibering. Det blå lyset blir fanget opp av fototropin og flyttingen av kloroplastene skjer via aktinfilamenter og motorproteiner i cytoskjelettet med ATP som energikilde.

SPALTEÅPNING

Er det nok vann tilstede og gode vekstforhold så åpner spalteåpningene på bladene seg i lys for å slippe inn CO2 til fotosyntesen. I spalteåpningsmekanismen er det blått lys som aktiverer et enzym som bruker ATP til å pumpe protoner (H+) ut av cellen, en blåttlysaktivert elektrogen H+-ATPase.

Heliotropisme hvor blomster eller blader følger solens tilsynelatende bevegelse over himmelen gjennom dagen blir registrert av fototropin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg