Fotoinhibering er redusert fotosyntese (fotohemming) som oppstår i blågrønnbakterier, alger og planter som får for mye lys (lys-stress).

Dette skjer oftest for planter som har vokst i skygge, og uten akklimatisering blir utsatt for mye lys. For eksempel hvis planter som har vokst innendørs blir satt ut i direkte sterkt sollys, eller bunnvegetasjon som blir soleksponert når skogen hogges. Blått lys gir mer skade enn de andre bølgelengdene av synlig lys.

Fotoinhibering oppstår lettere hvis plantene utsettes samtidig for andre typer stress som lav temperatur, tørke, saltpåvirkning. Ved lav temperatur nær null grader om våren med samtidig solinnstråling blir klorofyll fotooksidert hos unge blad, de mister den grønn fargen fra klorofyll og plantene blir gulhvite. Ved lav temperatur går de biokjemiske reaksjonene saktere, mens fotoreaksjonene blir mindre påvirket av den lave temperaturen.

Skader i D1-proteinet

Det er fotosystem 2 i kloroplastene som er mest følsom for mye lys og blir skadet, blant annet proteinet D1 i reaksjonssenteret. Ved moderat overskudd av lys er det dynamisk fotoinhibering, og skaden repareres kontinuerlig ved å bryte ned D1-proteinet i tylakoidmembranene og bygge det opp på nytt. Xantofyllsyklus (zeaxantin, violaxantin, anteraxantin) deltar ved å fjerne overskudd av eksitasjonsenergi i form av varme.

Kronisk fotoinhibering skjer ved høye lysintensiteter og stort overskudd av lys, noe som gir redusert maksimal fotosyntese og senket kvanteutbytte og fotooksidert klorofyll. Fotooksidasjoner skyldes reaktive oksygenforbindelser (oksygenradikaler og singlett oksygen) som blir dannet når det blir overskudd av elektroner ved absorpsjon av store mengder lysenergi i de lyshøstende pigmentkompleksene.

Blader som er blitt permanent skadet ved fotoinhibering visner og dør, men hos tilpasningsdyktige planter de blir erstattet med nye blader adaptert til det nye lysregimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg