Fossaelva

Artikkelstart

Fossaelva er en elv som munner ut i Strandebarmsbukta, en kort arm på nordsiden av Hardangerfjorden i Kvam kommune i Vestland fylke. Fossaelva dannes av Gjelelva, Tordalselva og Kvernelva (Oselva) som løper sammen bare vel en kilometer ovenfor elvas munning i fjorden. Nedbørfeltet til Fossaelvvassdraget strekker seg i nord stort sett til vannskillet mot Steinsdalselva.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter gårdene Store og Litle Fosse ved utløpet som har navnet etter Skulafossen og Safossen i elvene fra henholdsvis Byrkjenesvatnet og Engjadalsvatnet

Også kjent som

Tordalselva og i formen Fosseelva

I nedre del av vassdraget danner Kvernelva Byrkjenesvatnet (193 meter over havet). Dette har også har tilløp fra Fadnastølselva fra øst. Tett inntil Byrkjenesvatnet ligger Engjadalsvatnet (203 meter over havet) som gjennomstrømmes av Tordalselva fra nord. Vann herfra er i kraftsammenheng overført til Byrkjenesvatnet, og fallet mellom sistnevnte og fjorden er utbygd i Skulafossen kraftstasjon. Denne har per 2019 en maskininstallasjon på 4,5 MW og en midlere årsproduksjon på 22,4 GWh. Fallhøyden er 175 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg