Forugh Farrokhzad

Faktaboks

Forugh Farrokhzad
Uttale
Persisk skrivemåte og uttale av navnet: فروغ فرخزاد - Fårogh Færråkh-zad Forslag til vitenskapelig transkripsjon av navnet: Forugh Farroxzâd/Farrokhzâd
Født
29. desember 1934, Teheran
Død
13. februar 1967, Teheran

Artikkelstart

Forugh Farrokhzad var en iransk forfatter. Hun regnes som Irans første moderne kvinnelige dikter.

Hennes fem korte diktsamlinger gjorde henne til sin tids mest beundrede, men også mest fordømte, dikter. De første diktene hennes viser en kvinne som gjør opprør mot konvensjonene, men likevel ikke formår å frigjøre seg. I de senere dikt ser vi en frigjort kvinnes forbitrede angrep på et samfunn som undertrykker kvinner og seksualitet. Diktsamlingenes titler avspeiler denne utviklingen: Asir, ('Fangen', 1955), Divar, ('Muren', 1956), Osyan, ('Opprør', 1958) og Tavallod-e digar, ('Gjenfødsel', 1964). Også diktenes språkdrakt utviklet seg fra tradisjonell metrisk form til frie vers med (ofte sjokkerende) direkte og intenst språk.

Etter hennes død i en bilulykke ble det innstiftet en Farrokhzad-pris, som ble utdelt hvert år inntil den islamske revolusjonen i 1979 førte til undertrykkelse av alternative og «uislamske» kulturytringer.

Tavallod-e digar er oversatt til norsk under tittelen Ein annan fødsel (2002). Ett av hennes dikt er oversatt i «Fuglen var bare en fugl. Persiske dikt for barn» (2015), en oversettelse av She'r bara-ye kudakan (1972).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg