Fortnite

Skjermbilde av Fortnite.

Artikkelstart

Fortnite er et dataspill som er særlig kjent for sin såkalte «battle royale»-modus, hvor opptil hundre spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre på et stort, åpent kart som stadig blir mindre. Spillet er et skytespill, og spillerne starter med svært lite utstyr. De må beseire de andre ved å finne våpen, rustninger og andre gjenstander som kan hjelpe dem i kampen. Man kan også bygge festningsverk ved hjelp av materialer man finner for å få et overtak. Den spilleren eller det laget som er det eneste gjenstående etter at resten er blitt eliminert, vinner spillet.

Fortnite har også to andre moduser: I «Save the World» jobber opptil fire spillere på lag for å beskytte seg mot horder av datastyrte motstandere. I «Fortnite Creative» får man sin egen private øy hvor man, alene eller med andre, kan lage store konstruksjoner og egne spillmoduser.

Spillet, som er utviklet av Epic Games, ble lansert i 2017. Fortnite er gratis å spille, men tilbyr kjøp gjennom mikrotransaksjoner. Spillerne kan kjøpe ulike typer kosmetiske gjenstander for å endre på utseendet til spillfiguren sin.

Utbredelse

I løpet av 2018 ble Fortnite et av verdens aller mest populære spill, med over 200 millioner spillere på verdensbasis. Spillet er blant de mest sette på strømmetjenesten Twitch, og har blitt en e-sport. I 2019 vant norske Emil «Nyhrox» Berquist Pedersen duo-turneringen i VM i Fortnite sammen med østerrikske David «Aqua» Wang. De delte en førstepremiepott tilsvarende 26 millioner kroner.

Kontroverser

Grunnet spillets vide utbredelse har det fått mye oppmerksomhet også i konvensjonelle nyhetsmedier. Dette har blant annet ført til en gjenopplivning av debatten om hvorvidt det er sunt for barn og unge å bruke mye tid på dataspill, særlig når disse innebærer voldsinnhold. Enkelte mener at dette kan være skadelig for barns utvikling. Andre har fremhevet at Fortnite oppfordrer til lagspill, kommunikasjon og samarbeid, og dermed kan fungerende fremmende for kognitiv og sosial utvikling blant barn og unge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg