Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA)  ivaretar  overordnet ansvar for operativ sikkerhet og  forebyggende sikkerhetstjeneste i Forsvaret, sistnevnte i medhold av lov om forebyggende sikkerhetstjeneste (sikkerhetsloven). Avdelingen er underlagt sjefen for Forsvarsstaben. Når det gjelder utøvelse av forebyggende sikkerhetstjeneste, inkludert personellsikkerhet i Forsvaret etter sikkerhetsloven, er FSA underlagt Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NSM.

FSA er sentral klareringsmyndighet for alt personell i Forsvaret,  unntatt E-tjenestens personell. FSA behandler hvert år rundt  20 000 klareringssaker, og er med det Norges største sikkerhetsklareringsmyndighet. 

FSA er også overordnet fagmyndighet for vakt og sikring i Forsvaret.

Sjef FSA er fagmyndighet og kontaktpunkt for militær kontraetterretning i Forsvaret, men er på dette området underlagt Etterretningstjenestens fag- og direktivmyndighet. 

I Norge i fredstid er ansvaret for  kontraetterretning tillagt Politiets sikkerhetstjenestes, PST. FSAs oppgaver er, i denne sammenheng, begrenset til å sammenstille og analysere informasjon om sikkerhetstruende virksomhet rettet mot Forsvaret, formidle informasjonen til PST og som nødvendig dele den med  E-tjenesten, NSM og utenlandske samarbeidspartnere. Når det gjelder iverksettelse av tiltak på militært område med sikte på å avdekke og hindre ulovlig etterretningsvirksomhet mot Forsvaret og Forsvarets aktiviteter, har FSA har koordineringsmyndighet.

Under militære operasjoner i utlandet har FSA utøvende ansvar for militær kontraetterretning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.