Forstad

Forstad er et bebygget område som ligger utenfor en by, men så nært byens sentralområde at det er mulig å jobbe i byen for dem som bor der. Normalt består en forstad i hovedsak av boligbebyggelse.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk suburb, tysk Vorstadt

Historisk oppsto forsteder oftest som områder med billig bebyggelse reist uten en overordnet plan. I mange byer, som i Oslo, kom forstadsbebyggelse som et resultat av innførsel av murtvang, noe som gjorde bygging av boliger mer kostbare. Ved utvikling av nye transportløsninger, jernbane, forstadsbane og trikk og privatbil, ble forsteder bygget stadig lengre ut fra byene.

Gjennom byutvidelser har forsteder ofte blitt innlemmet i byene. Et eksempel på dette er innlemmelsen av Aker i Oslo kommune i 1948.

Ettersom bysentrene i det 20. århundre ble stadig tettere utbygd og mer forurenset, særlig i europeiske og nord-amerikanske byer – for eksempel Los Angeles og Atlanta – ble det utviklet omfattende områder med forsteder, stort sett med frittliggende eneboliger på store tomter. Middel- og overklassen, med privatbiler, har flyttet ut til stadig mer velstående forsteder, etterfulgt av kjøpesentre og etter hvert også arbeidsplasser på egne næringsarealer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg