Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) har hovedansvaret for å samordne fornyingsarbeidet i offentlig sektor. FAD har i tillegg ansvar for forvaltningspolitikk, konkurransepolitikk, IKT-politikk, kirkesaker, den statlig arbeidsgiverpolitikken og spørsmål knyttet til samer og nasjonale minoriteter.

Jan Tore Sanner fra Høyre er kommunal- og moderniseringsminister.

FAD har åtte ulike fagavdelinger: Administrasjonsavdelingen, Arbeidsgiverpolitisk avdeling, Avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester, Avdeling for IKT og fornying, Kirkeavdelingen, Konkurransepolitisk avdeling, Same- og minoritetspolitisk avdeling og Statsforvaltningsavdelingen. I tillegg finnes det en kommunikasjonsenhet.

FAD har følgende underliggende etater: Bispedømmerådene, Datatilsynet, Departementenes servicesenter (DSS), Det praktisk-teologiske seminar, Direktoratet for forvaltning og IKT, Fylkesmannsembetene, Gáldu - kompetansesenteret for urfolks rettigheter, Internasjonalt reindriftssenter, Kirkerådet, Konkurransetilsynet, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Opplysningsvesenets fond, Personvernnemda og Statsbygg. 

FAD ble opprettet i 2010 som nytt navn på Fornyings- og administrasjonsdepartementet som ble opprettet 2006. Etter Stortingsvalget i 2009 ble Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet utnevnt til statsråd i FAD. Kirke- og kulturdepartementet skiftet navn til Kulturdepartementet, og ansvaret for kirkesaker ble overført til FAD. I tillegg fikk FAD ansvaret for samer, nasjonale minoriteter og kirkesaker, som tidligere hadde hørt til Kommunal- og regionaldepartementet. Siden departementets opprinnelige opprettelse i 1955 har departementet vært ledet av 34 forskjellige statsråder. 

Oversikt over statsråder i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.  

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.