Fornjots ætt er regnet opp i Flateyjarbók. Fornjot er en konge som bodde lengst i nord og øst i Finland og Kvenland; hans sønner er Hle (hav), Kåre (vind) og Loge (ild); Kåres barn og barnebarn heter Jøkel, Snø, Fonn, Driva, Mjøll og Torre (en vintermåned), og fra Torre stammer Nor, som la under seg Noreg, og en hel del andre eponymer for norske landsdeler; de ble stamfedre til høvdingætter, bl.a. til ladejarlenes ætt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. april 2011 skrev Per Kristian Isaksen

I Norden og faktisk Europa forøvrig, har brepene "finn" og "Finnland" fra gammelt av , vært brukt om "samene" og "Samenes land". I Norge har disse begrepene vært benyttet til begynnelsen av 1900-tallet. Den første folketellingen, der samene ble betegnet ved sitt rette navn, fant sted først i 1932.

I Sverige, derimot, sier forskerne, ble Finnland brukt som betegnelse på "samenes land" til 1200- tallet, altså på den tid da Snorre levde. Det er først etter 1200-tallet at "lapper" blir tatt i bruk i Sverige, som betegnelse på "samer". (J. Schefferus , ca. 1600,B. Collinder , ca.1900).

Snorres historie er ikke samtidig.

Det blir følgelig "helt feil" å skrive at "Fornjot var konge av Finland...."

Finland (skrevet med èn N) er v dagens betegnelse på Suomi . Ennå da Snorre skrev sine fortellinger, var mestepaten av nåtidens Finland befolket av Samer !

25. april 2011 svarte Per Kristian Isaksen

Kilder: Ante Aikio og Janne Saarikivi, begge Universitetet i Oulo .

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.