Formosus

Faktaboks

Formosus
Uttale
formˈosus
Født
816
Død
4. april 896, Roma
omtrentlig fødselsår
Liksynoden i 897
Le Pape Formose et Etienne VI - Concile cadavérique de 897
Av .

Artikkelstart

Formosus, italiensk geistlig som var pave fra 891 til 896. Han er mest kjent for sin posthume deltakelse i den såkalte «liksynoden», eller «kadaversynoden», der han et år etter sin død ble stilt for retten sine politiske motstandere.

Som kardinalbiskop av Porto drev Formosus misjon blant bulgarerne. Han ble avsatt som biskop av pave Johannes 8, men gjeninnsatt av pave Marinus i 883.

Som pave forsøkte han å megle i striden omkring Fotios, patriarken av Konstantinopel. Han kronet hertugen av Spoleto, Guido, til tysk-romersk keiser i 892, men da Guidos familie forsøkte å ta makten over pavestolen, vendte Formosus seg til den tyske kong Arnulf, som erobret Roma i 896. Formosus kronet Arnulf til keiser og døde like etter at han var reist tilbake til Tyskland.

Guidos sønn, Lambert, hevnet seg på pavens lik ved den makabre «liksynoden» i 897, som fant sted i Laterankirken i Roma. Pave Stefan 6 anklaget den nylig avdøde Formosus for å ha forbrutt seg mot kirken ved å velge det germanske partiets side i en viktig politisk strid. Formosus’ balsamerte lik ble satt på pavetronen i basilikaen som en levende anklaget, og en rettsprosess ble gjennomført. Retten konkluderte med at Formosus ikke hadde vært paveembetet verdig. Klærne ble slitt av liket, og kroppen ble slept gjennom Romas gater før det ble kastet i Tiberen.

Da basilikaens tak senere samme år raste sammen, ble det tolket som Guds straff over Stefan 6 på grunn av hans overmot og behandling av sin forgjenger. Formosus ble rehabilitert senere samme år og bisatt i Peterskirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg