Forente arabiske emiraters eldre historie

De eldste spor etter bosetting i De forente arabiske emirater (FAE) stammer fra den neolittiske perioden, rundt 5500 fvt. – da klimaet var fuktigere, og tilgangen på mat mye bedre enn i dag. Nye arkekologiske funn ved Jebel Faiyah i Sharjah indikerer at de første mennesker kan ha kommet til området allerede i paleolittisk tid – for minst 100 000 år siden. Utgravinger i dette området vitner om aktivitet både i bronsealderen og jernalderen.

Fra den såkalte Hafit-perioden, ca. 3000–2500 fvt., er det avdekket spor etter fellesbegravelser, fra Jebel Hafit i dagens Abu Dhabi. I den påfølgende Umm al-Nar perioden, ca. 2500–2000 fvt., ble de første oase-samfunn etablert med sirkulære fort bygd av stein.

Allerede fra den første bosettingen er det spor etter kontakt med utenverdenen, særlig sivilisasjoner lenger nord, hvor innbyggerne trolig handlet med kopper fra Hajar. Handel ble i de neste årtusen sentral for utviklingen av området – helt til nyere tid og dagens moderne samfunn. I Wadi Suq-perioden og bronsealderen, ca. 2000–1300, ble handel med Dilmun i dagens Bahrain utviklet. Samfunn i det senere FAE ble involvert i vidstrakt handel, etter hvert blant annet ved bruk av karavaner, med Mesopotamia og Syria, deretter knyttet sjøfart kontakt med blant annet Iran, Baluchistan og Indus-sivilisasjonen. Ved siden av kopper var den viktigste eksportvaren – gjennom flere årtusen; helt til i 20. århundre – perler.

Temmingen av kamelen til husdyr, mot slutten av andre årtusen fvt. bidro til ekspansjon av handel. Omtrent samtidig skapte utvikling av nye teknikker for vanning (falaj), grobunn for økt matproduksjon, som la til rette for mer fast bosetting både ved kysten og i oaser i innlandet. Dette fant sted i jernalderen, ca. 1300–300. Det var i denne perioden skriftspråk ble tatt i bruk, med et sørarabisk alfabet. Kontakter ble etablert med de assyriske og persiske riker.

De første kjente mynter fra området stammer fra rundt 300 fvt., fra Mleiha-perioden, etter en framgangsrik handelsby ved samme navn. Fra denne tiden er det spor etter omfattende import av varer fra Hellas og Sør-Arabia. Bruken av hest stammer startet på denne tiden. Handelsruter ble utviklet og forsterket i de senere hundreår, og bant områder ved Persiabukta til Middelhavet – så vel som til Østen. Ved begynnelsen av vår tidsregning var det handel med Romerriket og Mesopotamia og Babylonia, så vel som med India

Kristendommen ble introdusert til området i det 6. og 7. århundre. Deretter ble islam introdusert fra rundt 630, noe som innebar et vannskille i områdets historie, og som har vært med på å prege også FAE i moderne tid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.