Fontina

Fontina er en halvfast til fast ost fra Val d'Aosta i Italia. Den ystes av rå helfet kumelk to ganger hver dag. Halvfast som ung og betydelig hardere etter et års modning. Osten har et relieff av fjellet Matterhorn på skorpen. Oster som er merket Alpeggio eller Produtto di Montagna er ystet av melk fra kyr som har beitet over 2000 meter over havet.

Fontina veier mellom 7,5 og 12 kilogram, har en diameter mellom 35 og 45 centimeter og er fra syv til ti centimemeter høy.

Det finnes mange kopier av osten med lignende navn, så som Fontinella og Fontal tilvirket andre steder i Italia og verden for øvrig.

Osten har beskyttet opprinnelsesbetegnelse, DOP, fra EU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg