Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton ligger i Boulogneskogen i Paris. Arkitekt: Frank Gehry.
Fondation Louis Vuitton fotografert fra østsiden, med fossefallet i forgrunnen. Arkitekt: Frank Gehry.

Artikkelstart

Fondation Louis Vuitton er et kunst- og kultursenter i Paris som ble åpnet i oktober 2014 av det franske motehuset Louis Vuitton. Bygget er tegnet av den kanadiske arkitekten Frank Gehry på oppdrag av stiftelsen LVMH og konsernets eier: kunstsamleren Bernhard Arnault.

Fondation Louis Vuitton (FLV) ligger i Boulogneskogens nordlige del, ved siden av den historiske fornøyelsesparken Jardin d’Acclimation i 16. arrondisement. Slående i Gehrys konstruksjon er geometriske kurver og linjer som speiler formene fra parken og skogen. Inspirasjon har arkitekten også hentet fra det poetiske spillet i Paris’ art nouveau-bygg, slik som i de buede glasskuplene i Grand Palais og i Palmarium i Jardin d’Acclimation. Det skulpturelle bygget består av tolv transparente glass-seil, som bare delvis omslutter konstruksjonen. De maritime metaforene tydeliggjøres også i den ytre takkonstruksjonen, utformet som et isfjell, og i de lysende fiskeformasjonene i restaurantens indre takdel.

Kultursenteret rommer en rekke integrerte kunstverker, blant annet Olafur Eliassons installasjon Inside the Horizon i byggets underetasje. Dette verket består av 43 prismeformede speilflater og gule lyspaneler. Den gule fargen reflekteres og lyser opp dette såkalte Grotto-arealet av bygget. I auditoriet har amerikaneren Ellsworth Kelly utført veggpaneler i sterke farger og et sceneteppe (fargede lerretspaneler) med tolv vertikale fargestriper, kalt Spectrum VIII, 2014.

På takterrassen står den argentinske kunstneren Adrian Villar Rojas bak den monumentale skulpturen Where the Slaves Live. Denne består av en vanntank dekket med vekster og funnede objekter, og vil slik sett endres over tid. Under åpningsutstillingen ble arbeidene til blant annet Taryn Simon og Sarah Moon presentert. Av kunstnere som er representert i FVLs faste samlinger kan nevnes Christian Boltanski, Pierre Huyghe, Alberto Giacometti, Gerhard Richter, Mona Hatoum, Annette Messager, Sigmar Polke og Thomas Schütte.

Selve bygget består av elleve gallerirom som vil vise temporære kunstutstillinger, huse konserter og multimediale arrangementer, samt musikalske bestillingsverker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg