Folkets frihet

Folkets frihet var en avis som ble utgitt i Kirkenes, angivelig fra 1917. Avisen ble slått sammen med Finnmarken etter andre verdenskrig.

Historie

Den eldste bevarte utgaven er fra januar 1918, men Alfred Skar, som ble hentet til Kirkenes som redaktør samme år, har skrevet at Folkets Frihet ble startet høsten 1917. Avisen hadde sitt utspring i Sør-Varangers arbeiderbevegelse og skulle være organ for Østfinmarkens Kredsarbeiderparti. Ulike fraksjoner kjempet om kontrollen over avisen, og i 1923 ble striden dramatisk. NKP var nettopp stiftet, og på et møte 3. desember seiret kommunistene med to stemmers overvekt. Dagen etter brøt folk fra flertallet seg inn i avislokalet, og fagforeningsaktivisten i Nordens Klippe, Aksel Knudsen, ble utnevnt til redaktør.

Den gamle redaktøren Nils Olsen og DNA mente at bladet var deres «rettmessige eiendom». Etter et reorganisert partimøte i Folkets Hus marsjerte omkring 200 personer opp til avisen, sagde av dørlåsen, og Olsen kunne igjen innta redaktørstolen. Knudsen ble stanset da han samme dag forsøkte å komme seg inn på trykkeriet, og to av hans medkamerater ble «lempet væk av villige hænder». Erobringen ble sikret med vakthold og en oppfordring om ro.

Roen varte til natten den 28. mars 1925. Under ledelse av Thorolf Bugge, stortingsmann for DNA 1922–1924, tok en gruppe kommunister seg inn i trykkeriet og fikk med seg alt utstyret. Målet med aksjonen hadde vært å anskaffe et trykkeri, slik at den nyetablerte NKP-avisen Finmark Fremtid i Vardø kunne flyttes til Kirkenes. Foretaket falt i grus da de ble tvunget til å gi alt tilbake.

I 1934 var Trygve M. Bratteli redaktør i ca. et halvt år før Ivar Viken overtok og redigerte avisen fram til februar 1941. Under Viken tilpasset bladet seg de tyske okkupantenes nyordning høsten 1940. Begrunnelsen var at en liten lokalavis ikke kunne «drive med storpolitikk» om den ville overleve. Men «storpolitikken» lot seg selvsagt ikke skjerme fra spaltene, og leserne ble stadig påminnet om Nasjonal Samlings fortjenester. Viken ble etterfulgt av NS-redaktører, som etter overfallet på Sovjet i juni 1941 oppfordret unge menn til å melde seg «frivillig til den Norske Legion».

I 1942 ble det slutt på utgivelsene, men NS forsøkte å føre organet videre under navnet Kirkenes i 1943–44. Dette lyktes bare sporadisk. Folkets Frihet fikk en kortvarig gjenfødelse høsten 1944 med Ivar Viken som redaktør.

Viken fikk gitt ut 32 stensilerte utgaver fra oktober til desember. I august 1945 ble Viken redaktør i Finnmarken, og i januar 1946 ble Folkets Frihet formelt slått sammen med Finnmarken.

Opplag

År Opplag
1932 1000

Fakta

  • Folkets Frihet: første nr. 3.1.1918, siste nr. 19.9.1942.
  • Kirkenes kom ut sporadisk 25.1.1943–17.8.1944 og ble opptatt i Finnmark Folkeblad (Hammerfest) som kom med sin siste utgave 2.5.1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg