Folketidende (Trondheim)

Artikkelstart

Folketidende var en avis som kom ut i Trondheim fra 1878 og som ble kjøpt opp av Nasjonalbladet i 1922.

På 1870-tallet ble den politiske situasjonen tilspisset, og opposisjonen mot embetsmannsstaten organiserte seg bedre. I Trondheim ga dette seg utslag i at man fikk en rekke nye aviser som målbar de ulike politiske grupperingenes synspunkter. En sterkt medvirkende årsak var også at Adresseavisens annonsemonopol endelig ble opphevet i 1877. Dermed kunne nye aviser ta inn avertissementer uten å komme i konflikt med det gamle privilegiet.

Et resultat av dette var at boktrykker Arne Emil Kolstad i 1878 utkom med det første nummeret av Folketidende. Kolstad utga også Throndhjems Aftenblad (1883–1886), og han var mer preget av ønsket om å tjene penger enn av en sterk lyst til å provosere.

Folketidende var fra 1884 et Venstre-organ, men ved Venstres første splittelse i 1887 ble avisen et talerør for partiet Moderate Venstre.

Den ble i 1888 regnet som «oftedølenes» organ i Trondheim. Avisen ble dermed et talerør for en moderat Venstre-politikk som la vekt på lavkirkelige kristne verdier og stor forsiktighet i budsjettspørsmål. Dette programmet gjorde at Folketidende hadde sterk appell på bygdene, og den fikk mange abonnenter utenfor Trondheim.

Avisen kom i vanskeligheter og ble reorganisert i 1891, samtidig som den fortsatt holdt fast ved sin Venstre-linje. Dette ga den et stort nedslagsfelt blant annet i Nordre Trondhjems amt (Nord-Trøndelag fylke), hvor Venstre hadde det politiske overtaket.

Venstre-avisene fikk en farligere konkurrent i 1891 da Adresseavisen ble overtatt av aksjonærer med sterk tilknytning til partiet Høyre. Dette, og den tilspissede politiske situasjonen fram til 1905, gjorde at Folketidende var et klart Venstre-organ i Høyre-byen Trondheim. De bedrede kommunikasjonene gjorde at avisen lettere kunne distribueres til utenbys abonnenter. Etter at Folketidende ble reorganisert i 1891, utkom avisen med to utgaver; en byutgave, beregnet på Trondheim, og en landsutgave som mer spesifikt tok opp saker som kunne interessere lesere på bygdene.

I Folketidendes siste år soknet den til Frisinnede Venstre. Da Folketidende i 1922 ble overtatt av Nasjonalbladet, ble også landsutgaven nedlagt.

Opplag

År Opplag
1920 3000-4000

Fakta

  • Folketidende: første nr. trolig 1878.
  • Siste nr. 11.5.1922, deretter kjøpt av Nasjonalbladet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg