Folkeaksjonen nei til mer bompenger

FNBs logo.
.

Artikkelstart

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er et norsk politisk parti stiftet i 2014. Frode Myrhol og Cecilie Lyngby er siden 2020 jevnstilte partiledere i FNB.

Faktaboks

Også kjent som
FNB

Ved stortingsvalget 2021 fikk partiet cirka 3 400 stemmer (0,1 prosent).

Politikk

Folkeaksjonen nei til mer bompenger arbeider primært for å redusere bompengesatsene og i neste omgang for å fjerne bompengestasjonene.

Historikk

Folkeaksjonen nei til mer bompenger ble stiftet i Stavanger i 2014 i protest mot bompengepakken i distriktet. I kommunestyrevalget 2015 fikk partiet 4,2 prosent oppslutning i Stavanger og tre representanter innvalgt til kommunestyret.

Fire år senere, i kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019, fikk FNB sitt store gjennombrudd da det stilte liste i elleve kommuner og fikk i alt 2,4 prosent oppslutning. Partiet fikk blant annet 16,9 prosent i Bergen og ble tredje største parti. I Oslo fikk det 5,8 prosent. I Alver kommune (tidligere Lindås, Meland og Radøy) ble FNB størst med 22,1 prosent oppslutning. Partiet stilte også liste ved fylkestingsvalget i de fire fylkene Rogaland, Vestland, Vestfold og Telemark, og Viken.

Nasjonalt har FNB slitt med å slå gjennom, og i stortingsvalget 2021 fikk partiet bare 3 400 stemmer (0,1 prosent).

Siden suksessen i 2019 har FNB ved flere anledninger vært preget av indre motsetninger, splittelse, utmeldinger og rettslig oppgjør. I Oslo har det blant annet vært strid om retten til partinavnet, og i Vestland endte uenighet om organisasjonsprinsipper med at et helt lokallag brøt med partiet.

I 2020 ble det også lederstrid nasjonalt, da Cecilie Lyngby fra Oslo ønsket å overta ledervervet fra Frode Myrhol fra Stavanger. Konflikten endte i et landsmøtekompromiss der de to ble valgt til likestilte partiledere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg