Folke Hauger Johannessen

Faktaboks

Født
2. desember 1913
Død
17. april 1997
Fødested
Gøteborg, Sverige
Dødssted
Somerset, Storbritannia
Admiral og tidligere forsvarssjef Folke Hauger Johannessen
Folke Hauger av /Forsvaret. Gjengitt med tillatelse

Folke Hauger Johannessen var en norsk sjøoffiser og forsvarssjef fra 1964 til 1972.

Tidlig karriere

Johannessen startet karrieren i Marinen i 1933, som kadett ved Sjøkrigsskolen i Horten og ble i 1938 uteksaminert derifra. Han ble kort tid etter nestkommanderende på et skip i Nord-Norge, hvor han forble ett år før tjeneste på motortorpedobåtSørlandet.

Andre verdenskrig

Da andre verdenskrig kom til Norge i april 1940 var Johannessen på nøytralitetsvakt, men båten han var på ble tidlig tatt av tyske styrker og besetningen demobilisert.

Han reiste til England og ble der engasjert i å trene opp besetninger til et par jagere som Marinen hadde overtatt fra USA. Han ble nestkommanderende på en av disse, St. Albans, og seilte med denne i konvoier over Atlanteren og til Murmansk. Han var fra 1942 sjef på fartøyet. Fra 1943 var han sjef for en større gruppe jagere og eskortefartøy i Atlanterhavet.

Etter krigen

Etter krigen fortsatte Johannessen karrieren i Forsvaret og ble nestkommanderende og lærer på Sjøkrigsskolen, før han i 1948 overtok kommandoen på KNM Stavanger. En kort periode var han senere marineattaché i London men flyttet tidlig videre til operasjonsavdelingen i Marinestaben.

Han var fra 1952 stabsoffiser i det allierte hovedkvarter i Paris, før han vendte tilbake til Norge som sjef for operasjonsstaben i Forsvarsstaben 1954 til 1956. Det bar deretter ut av landet igjen da han ble stabsoffiser ved det allierte hovedkvarter i Norfolk, Virginia, USA. Etter hjemkomsten i 1958 returnerte han til Sjøkrigsskolen, denne gangen som sjef. Kontreadmiral 1963, viseadmiral 1964 og fra 1964 til 1972 var han forsvarssjef. Han ble i 1970 full admiral og overtok i 1972 Forsvarets høgskole. Han holdt den stillingen i ett år før han gikk av med pensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg