Folda (elv)

Folda er en elv som renner gjennom Trollheimen i Trøndelag og Møre og Romsdal fylker. Den er en sideelv fra sør til Surna, i Oppdal og Rindal kommuner i Trøndelag, og Surnadal kommune i Møre og Romsdal.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt Fold, betyr kanskje ‘den brede’
Også kjent som

Tidl. Folla

Folda har sine øverste kilder nordvest for Indre Gjevilvasskamben (ca. 1580 moh.) i Trollheimen og renner med hovedretning nordover gjennom Gråsjøen og Foldsjøen til den munner ut i Surna 44 moh. Tre km ovenfor Gråsjøen ligger DNT-hytta Trollheimshytta. I området rundt denne tar Folda opp Fossåa, Slettåa og Svartåa fra sør og øst.

Kraftproduksjon

Med overføring av Surnas sideelver Rinda og Bølu på østsiden og Vinddøla på vestsiden av Folda er nedbørfeltet til Folda økt fra 120 til 350 km², og det er demt opp to kunstige sjøer nedenfor Trollheimshytta: Gråsjøen (483-430 moh) og Foldsjøen (420-375 moh.). Trollheim kraftverk (127 MW maksimal ytelse) nytter fallhøyden på 400 meter mellom Follsjøen og Surna, og Gråsjø kraftverk (15 MW maksimal ytelse) lenger oppe utnytter fallhøyden mellom de to sjøene på 55 meter. Samlet midlere årsproduksjon i de to stasjonene, som begge ligger i Surnadal, er 961 GWh.

Kart

Folda
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg