Fokolare, katolsk fornyelsesbevegelse stiftet av Chiara Lubich (1920–2008) 1943 i Italia. Bevegelsen har spredt seg til mer enn 185 land, og har over 100 000 medlemmer og ca. 2 mill. tilhengere. Selv om bevegelsen er av katolsk opprinnelse, er den økumenisk og har medlemmer fra de fleste kirkesamfunn.

Medlemmene søker å fremme enhet og kjærlighet mellom mennesker i Jesu ånd og å sette evangeliet ut i praksis i kirke- og samfunnsliv (økumenikk, politikk, økonomi, kunst, medier m.m.). Grunnstrukturen i bevegelsen utgjøres av små fellesskap (fokolarer) som fungerer som inspiratorer for andre forgreninger, f.eks. Nye familier, Ny ungdom, Barn for enhet, Menighetsbevegelsen, Bispedømmebevegelsen og For en ny menneskehet.

Bevegelsen avholder hvert år såkalte Mariapoli, internasjonale sommerstevner for religiøs og sosial utvikling. På verdensbasis driver bevegelsen 20 modellbyer, hver med ca. 700 innbyggere, samt utviklingsprosjekter i den tredje verden. Prosjektet Økonomi i fellesskap omfatter ca. 750 bedrifter som frivillig bruker en del av fortjenesten til sosial utvikling. Fokolarebevegelsen driver flere forlag, bl.a. Città Nuova i Italia, Cidade Nova i Brasil og Neue Stadt i Tyskland. Tidsskriftet Città Nuova kommer i et opplag på ca. 200 000 på 25 språk, og månedsbrevet Fra ord til liv i 3 mill. eksemplarer på 80 språk.

I Norge (Oslo) finnes det ett fokolarefellesskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.