Fokolare

Fokolare er en katolsk fornyelsesbevegelse stiftet av Chiara Lubich (1920–2008) i Italia i 1943. Bevegelsen har spredt seg til mer enn 185 land, og har over 100 000 medlemmer og cirka 2 millioner tilhengere. Selv om bevegelsen er av katolsk opprinnelse, er den økumenisk og har medlemmer fra de fleste kirkesamfunn. I Norge (Oslo) finnes det ett fokolarefellesskap.

Faktaboks

Etymologi
av italiensk ‘arnested’
Uttale
fokolˈare

Medlemmene søker å fremme enhet og kjærlighet mellom mennesker i Jesu ånd og å sette evangeliet ut i praksis i kirke- og samfunnsliv (økumenikk, politikk, økonomi, kunst, medier m.m.). Grunnstrukturen i bevegelsen utgjøres av små fellesskap (fokolarer) som fungerer som inspiratorer for andre forgreninger.

Bevegelsen avholder hvert år såkalte Mariapoli, internasjonale sommerstevner for religiøs og sosial utvikling. På verdensbasis driver bevegelsen 20 modellbyer, hver med cirka 700 innbyggere, samt utviklingsprosjekter i utviklingsland. Prosjektet Økonomi i fellesskap omfatter cirka 750 bedrifter som frivillig bruker en del av fortjenesten til sosial utvikling. Fokolarebevegelsen driver flere forlag, blant annet Città Nuova i Italia, Cidade Nova i Brasil og Neue Stadt i Tyskland. Tidsskriftet Città Nuova kommer i et opplag på cirka 200 000 på 25 språk, og månedsbrevet Fra ord til liv i 3 millioner eksemplarer på 80 språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg