Fokker D.VIII

Fokker E.V
SDASM Archives.

Artikkelstart

Fokker D.VIII var et tysk jagerfly (monoplan) med parasollvinge som ble brukt under første verdenskrig.

Historie

Fokker D.VIII var utviklet under ledelse av Reinhold Platz, og var akseptert for bruk juni 1918 under navnet Fokker E.V. De første Fokker E.V ble levert fra juli 1918, men leveringene ble avbrutt i august på grunn av flere ulykker etter strukturelle feil med vingene. Disse viste seg å være produksjonsfeil og hadde ikke noe med selve designet av flyet, og det ble igjen levert fra oktober 1918 som Fokker D.VIII. Omkring 100 Fokker D.VIII var i bruk ved slutten av første verdenskrig.

Fokker D.VIII hadde ikke samme topphastighet som samtidige jagerfly, men hadde bedre stigeevne og operasjonshøyde, og på grunn av parasollvingen bedre sikt. Fokker D.VIII var ikke så stabilt som Fokker D.VII, men var mer manøvrerbart.

I alt ble 381 Fokker D.VIII produsert frem til slutten av første verdenskrig. Gjenværende fly ble overtatt av Frankrike, Nederland, Italia, Japan, Storbritannia og USA, og ble brukt i flyvåpnene til Nederland og Polen etter krigen.

Spesifikasjoner

Fokker D.VIII var utstyrt med en nisylindret stjernemotor med en ytelse på 110 hestekrefter, og flyet var utrustet med to synkroniserte mitraljøser.

  • Vingespenn: 8,34 meter
  • Lengde: 5,86 meter
  • Lastet vekt: 605 kilogram
  • Toppfart: 204 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg