Flueblom, nærbilde
Flueblom fra Østerrike. Mellom de to smale blomsterbladene som illuderer insektantenner synes festeskivene til pollenkøllene.
Flueblom, nærbilde
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Flueblom er en av de mest særegne orkideene i Norge. Blomstene har utseende og duft som imiterer hunner av noen arter av graveveps, og blomstene oppsøkes av hannene hos disse artene i den hensikt å pare seg med det de tror er en hunn. Denne atferden vil kunne føre til pollinering. Flueblom er vurdert til kategorien BU – sårbar i Rødlista.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ophrys insectifera
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Flueblom er sjelden i Norge og har en østlig utbredelse fra sør i landet nord til Fauske. Arten vurderes til nær trua (NT) i Rødlista fra 2015 og den er freda i Norge.

Beskrivelse

Flueblom blir opptil 30 centimeter høy med tungeforma, ganske breie blader nederst. Stengelen er rett og har noen få blomster med svært karakteristisk utseende. Blomstene består, som vanlig hos orkideer, av seks blomsterblader. De tre blomsterbladene i den ytre kretsen er grønne og ganske små. De tre indre blomsterbladene er i hovedsak brune. To av disse er smale, mørkebrune og sitter øverst i blomsten. Disse to bladene imiterer antennene hos gravevepsen som blomsten etterligner. Det siste blomsterbladet, leppa, utgjør hoveddelen av blomsten og illuderer insektets kropp med to fliker som kan ligne på vinger. Fargen på leppa er hovedsakelig matt brun, men det er tre områder som glinser blålig og som antas å imitere insektets øyne og refleksene fra vinger i hvileposisjon.

Utbredelse

utbredelse av flueblom
Naturlig utbredelse av flueblom (Ophrys insectifera). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av flueblom

Flueblom finnes kun på baserik mark i kalkfuruskog, enger og myrer. Geografisk er artens utbredelse i Norge tredelt. Den opprinnelig videste utbredelsen har vært i sørlige deler av Østlandet, sør fra Kragerø og nord til Hole med utbredelse østover. Deretter har arten flere populasjoner nord i Trøndelag og de nordligste forekomstene er i Salten. Arten er trolig i tilbakegang i store deler av områdene; i sør er det særlig nedbygging i tillegg til hogst og gjengroing som er truslene, mens de nordlige populasjonene trues av gjengroing.

Verdensutbredelsen for arten er Europa med tyngdepunkt i Mellom-Europa østover til vestlige Russland.

Reproduksjon

Ophrys insectifera

Flueblom har besøk av graveveps fra slekta flueblomstgraveveps. Foto fra Allindelille Fredskov ved Ringsted i Danmark.

Flueblom er insektpollinert, men har ingen belønning til sine besøkende insekter. Slik «narrepollinering» er utbredt i orkidéfamilien, og så mye som mellom en tredel og halvparten av alle orkideer er tilpassa et slik system. Det særegne med flueblom er at det ikke er matsøket (nektar) til insektet det snyltes på, men partnersøk. Ved at blomsten utseendemessig og duftmessig imiterer hunner av slekta flueblomstgravevepser (Argogorytes), vil den tiltrekke seg hanner som vil forsøke å pare seg med det den tror er en hunn. Hannen vil lande på blomstens leppe med hodet plassert oppover og vil trykke hodet mot øvre del av blomsten der pollenkøllene er plassert. Pollenkøllene vil så kunne feste seg til insektets hode og fraktes ut fra blomsten, og pollen vil kunne avsettes på neste blomst som besøkes av insektet.

Selv om blomstens imitasjon av et insekt er imponerende, er systemet avhengig av at hannene klekkes i god tid før de første hunnene. Plantene er avhengig av å blomstre i denne luka før de virkelige hunnene er tilgjengelige slik at de kan utnytte hannenes uerfarenhet. Besøksraten til blomstene er generelt lav, og antallet gjenbesøk av samme insekt er trolig meget lav, slik at graden av vellykka pollinering og derpå følgende fruktsetting er svært lav.

Vernestatus

Flueblom er plassert i kategorien VU – sårbar i Rødlista av 2021. Dette er en oppgradering fra tidligere rødlister der den var plassert i kategorien NT – nær trua. Årsaken til dette er bedre kunnskapsgrunnlag som viser at arten har et svært begrensa forekomstareal, og at utbredelsen er sterkt fragmentert.

Flueblom har vært freda i Norge siden 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

flueblom
Ophrys insectifera
Tidligere vitenskapelig navn
Ophrys muscifera Huds., Ophrys myodes Jacq.
Artsdatabanken-ID
99539
GBIF-ID
2792588

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg