Fljótsdalshérað er en kommune i det østlige Island. Kommunen har 3444 innbyggere i 2016 og er Islands største i utbredelse med et areal på 8884 kvadratkilometer. Flesteparten av innbyggerne bor i tettstedene Egilsstaðir og Fellabær.

Fljótsdalshérað er meget frodig med flere av landets største naturlige skoger: Hallormstaðaskogurinn og Egilsstaðaskogurinn. Hallormstaðaskogurinn er Islands største skog og har et areal på 7,4 kvadratkilometer. Den består hovedsakelig av bjørk, men det finnes også mange andre tresorter som er innført fra ulike steder i verden. Trolig var 30–40 prosent av Island dekket av skog før innbyggerne slo seg ned på 800-tallet, og etterhvert førte behov for brensel, skip og hus til avskoging. I dag er omkring én prosent av landet skogdekket, men en skogplan legger til grunn at arealet skal tidobles innen 2100.

I Fljótsdalshérað finnes den 30 kilometer lange innsjøen Lögurinn, som ved Egilsstaðir har avløp i elven Lagarfljót. I Fljótsdalshérað og fjellene omkring beiter villrein, opprinnelig importert fra Norge på slutten av 1700-tallet.

Hoveddelen av næringslivet dreier seg rundt Fljótsdalshérað som servicesenter for østkysten av Island, med blant annet flyplass i Egilsstaðir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.