Flekkefjord er tettsted og administrasjonssenter i Flekkefjord kommune, Vest-Agder. Det ligger innerst i Lafjord, den indre fortsettelsen av Stolsfjorden som munner ut i Fedafjorden, ca. 10 km innenfor fjordgapet. Gjennom tettstedet går et smalt, rundt 600 m langt, elveløp som leder fra Lafjord inn til Grisefjorden som ligger i havnivå innenfor. Den bymessige bebyggelsen ligger både mot Lafjord og Grisefjorden innenfor.

Mot Grisefjorden ligger Hollenderbyen (Øvrebyen) med et bevaringsverdig bymiljø. Navnet er etter skutene fra Nederland som fra 1600-tallet og fremover la til her for å laste tømmer og trelast. Vest-Agder-muséet Flekkefjord ligger i denne del av tettstedet, i nær tilknytning til det gamle bymiljøet.

Flekkefjord kirke, en åttekantet tømmerkirke fra 1833, tegnet av slottsarkitekten, H. F. D. Linstow, ligger på vestsiden av elva. I tettstedet ligger Det Internasjonale Senter for Byggeskikk (Byggeskikksenteret), opprettet 2011, som veileder i vedlikehold og utbedring av eldre, bevaringsverdig bebyggelse.

Tettstedet har videregående skole (Lister videregående skole Studiested Flekkefjord), og her ligger Sørlandet sykehus Flekkefjord HF. I Flekkefjord utkommer lokalavisen Agder Flekkefjords Tidende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.