Flekkefjord er tettsted og administrasjonssenter i Flekkefjord kommune, Vest-Agder. Det ligger innerst i Lafjord, den indre fortsettelsen av Stolsfjorden som munner ut i Fedafjorden, ca. 10 km innenfor fjordgapet. Gjennom tettstedet går et smalt, rundt 600 m langt, elveløp som leder fra Lafjord inn til Grisefjorden som ligger i havnivå innenfor. Den bymessige bebyggelsen ligger både mot Lafjord og Grisefjorden innenfor.

Mot Grisefjorden ligger Hollenderbyen (Øvrebyen) med et bevaringsverdig bymiljø. Navnet er etter skutene fra Nederland som fra 1600-tallet og fremover la til her for å laste tømmer og trelast. Vest-Agder-muséet Flekkefjord ligger i denne del av tettstedet, i nær tilknytning til det gamle bymiljøet.

Flekkefjord kirke, en åttekantet tømmerkirke fra 1833, tegnet av slottsarkitekten, H. F. D. Linstow, ligger på vestsiden av elva. I tettstedet ligger Det Internasjonale Senter for Byggeskikk (Byggeskikksenteret), opprettet 2011, som veileder i vedlikehold og utbedring av eldre, bevaringsverdig bebyggelse.

Tettstedet har videregående skole (Lister videregående skole Studiested Flekkefjord), og her ligger Sørlandet sykehus Flekkefjord HF. I Flekkefjord utkommer lokalavisen Agder Flekkefjords Tidende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.