Flatbrehytta

Flatbrehytta i Fjærland.

Artikkelstart

Flatbrehytta er en privat, selvbetjent turisthytte ved brearmen SupphellebreenJostedalsbreen. Hytta ligger i i Sogndal kommune, i Vestland fylke; 994 meter over havet.

Fra turisthytta er det merket en bratt sommerrute ned til gården Øygarden, som ligger i Supphelledalen innenfor Fjærland. Flatbrehytta har 15 sengeplasser.

Navnet

De øvre delene av Supphellebreen heter Flatbreen, og Flatbrehytta har fått navnet etter dette området, som er relativt flatt.

Historikk

Flatbrehytta ligger høyt og fritt til og har to små bygninger. Den eldste «Steinhytta» ble bygget mellom 1952 og 1954 og har sengeplass til 3–4 personer. Den ble hovedsakelig reist av DNTs patentfører (brefører med spesiell tillatelse) Anders Øygard. Han bar også mesteparten av materialene opp fra gården sin nede i dalen.

I 1962 arrangerte DNT et brekurs på Flatbrehytta. Det ble såpass populært at det ble ønskelig med mer plass. Sammen med breentusiaster og med litt økonomisk støtte fra DNT bygde Anders Øygard en ny hytte på plassen. Den sto ferdig i 1965. Det er mulig å overnatte i begge hyttene, og det holdes flere brekurs på hytta hvert år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger, fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg