Fjodor Sologub

Faktaboks

Fjodor Sologub
pseudonym for Fjodor Kusmitsj Teternikov
Uttale
sologˈub
Født
1863
Død
1927

Fjodor Sologub var en russisk forfatter. Han hører til symbolistene, og er mest kjent for sine ekstremt pessimistiske, «dekadente» fortellinger og romaner.

Sologub kom fra fattige kår. Han tok lærerutdanning og arbeidet 25 år som lærer, først i ulike provinsbyer, så, fra 1892, i St Petersburg. Han begynte å skrive ved siden av lærerjobben, først dikt, siden prosafortellinger. I hovedstaden ble han aktiv i de litterære kretsene og omgikkes diktere som Dmitrij Merezjkovskij, Aleksandr Blok og Mikhail Kuzmin.

Sologub ble populær i sin samtid og opplevde å få sine verker utgitt i en tolvbindsutgave (1909–11). Han støttet februarrevolusjonen i 1917, men var skeptisk til bolsjevikene og i flere år forsøkte han å få utreisetillatelse for å emigrere. Av private grunner ble han likevel i Russland og innehadde flere sentrale stillinger i kulturlivet på 1920-tallet.

Sologubs viktigste verk er romanen Den lille djevel (Melkij bes, 1907), som gjennom skildringen av en sadistisk barneskolelærer gir et makabert bilde av moralsk forfall i en provinsby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg