Fjell-Ljom

Avishode til Fjell-Ljom
Fjell-Ljom.
Fra 1891 til 1974 ble Fjell-Ljom til i dette særpregede huset ved Hitterelva på Røros. Det var her den 15-årige Johan Falkberget en maidag i 1896 for første gang opplevde et trykkeri: «Et av verdens syv underverker! Og settekassene. Det grå bly som ble til ord; for en musikk! […] Og uten å vite hva jeg gjorde satte jeg meg på redaksjonskrakken – la hodet i hendene og lovet meg selv at livet ikke skulle være slutt før jeg en gang satt her som redaktør.» I 1945 ble Falkberget «sideordnet redaktør» i den gamle Venstreavisen, en tittel som, etter press fra hans eget parti, Arbeiderpartiet, ble endret til «redaktør for folkeopplysning». I dag er huset ved elven pressemuseum (tegning: Olav Dille).
Hus ved Hitterelva på Røros
Av .

Fjell-Ljom, lokalavis i Røros, grunnlagt 1886. Utgis av AS Avisdrift. Største eier AS Avisdrift er Arbeidets Rett. Ansvarlig redaktør: Bjørn Tore Hindklev.

Avisens opplagstall i 2015 var 2450 for papiravisen og 10 for salg av digitale abonnementer og utgaver (Mediebedriftenes Landsforening).

Historie

Mange kjente kulturpersonligheter har vært en del av avisens redaksjon. Den mest berømte redaktøren var Johan Falkberget, mens andre kjente medarbeidere i avisen var Ivar Mortensson-Egnund, Arne Garborg og Olav Kvikne. Avisen ble forbudt av tyskerne i 1943 og tapte sin dominerende stilling i distriktet som følge av dette. Avisen gikk konkurs i 1976 og gikk inn i 1979. De gamle lokalene ble 1986 omgjort til pressemuseum.

Fjell-Ljom startet igjen som ukeavis i 1993.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg